Lázár János minisztériumába kell az új munkaerő: ügyvédektől a házi postásokig sorra kötik a megbízási szerződéseket

munka
2022 december 15., 13:21
comments 1

Ügyvédek, tanácsadók, postások és fotósok egész hada kapott megbízási szerződést a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztériumtól - derül ki a kormányzati portálra feltöltött szerződésekből. Kell is az új munkaerő, hiszen egyre több a feladat: eleve a közlekedési szakterületet november végén kapta meg az addig Építési és Beruházási Minisztérium néven tevékenykedő tárca, az addigi hat helyett pedig 13 helyettes államtitkára lett Lázár Jánosnak.

Két ügyvédi iroda kapott megbízási szerződést:

  • A Balsai Ügyvédi Iroda egyelőre az év végéig dolgozik a tárcának havi 450 ezer forintért. Ifj. Balsai István irodájáról van szó, aki az egyik legelkötelezettebb orbánista alkotmánybíró, a 2020-ban elhunyt Balsai István fia. A Miniszterelnöki Kabinetirodának és a Köztársasági Elnöki Hivatalnak is dolgoztak korábban.
  • A Reiniger Ügyvédi Iroda sokkal jobban keres: havi nettó 1,3 millió forintot kapnak 2022. novembertől egy évig. A 444 is megírta, hogy a Continental 2009-ben kapcsolódott be a trafiktörvény előkészítésébe, Reiniger Balázs pedig a Continental ügyvédje volt, így a sajtó Lázár János bizalmi embereként tartja számon.

Némileg szokatlan módon a levelek kézbesítésére nemcsak a Magyar Postát használják az Építési és Közlekedési Minisztériumban, hanem az államtitkárságok saját postásokat is foglalkoztatnak megbízási szerződéssel.

  1. Nagy Gábornak a Közigazgatási Államtitkárság feladatkörébe tartozó alkalmi jellegű küldemények, levelek felvétele, szállítása és határidős kézbesítése a feladata bruttó 297 100 forintért.
  2. Mészáros Krisztián a csomagokért felel ugyanennyiért.
  3. Az egyedi vagy speciális kezelést igénylő küldeményeket belföldön és külföldön Ambrus Zoltán kézbesíti bruttó 700 ezer forintért októbertől egyelőre 3 hónapig. Ennek a nettója amúgy kb. 465 ezer forint, ami bőven több az országos nettó átlagkeresetnek.
  4. Csiszár Attila a Beruházási Államtitkárság alkalmi leveleit intézi 265 ezer forintért.
  5. Farkas Benő pedig az Építészeti Államtitkárság küldeményeiért felelős 296 ezer forintért cserébe.

A tanácsadókat is mindig minden minisztériumban gondosan megválogatják. Lázár János minisztériumában Varga József havi 1 millió forintért ad tanácsokat. Vásárhelyi István pedig 1,4 millió forintért segíti a döntéshozatalt építészeti és közlekedési kérdésekben.

Azt is nyilvánosságra hozták, hogy Farkas Ádám fotós havi bruttó 600 ezer forintért dolgozik. Viszonylag szokatlannak tűnik, hogy a minisztérium külön megbízási szerződéssel foglalkoztasson egy adatrögzítőt: Fodor Krisztina munkaköri leírásában a fénymásolás (dokumentumok sokszorosítása) is szerepel, ezért pedig bruttó 250 ezer forintot kap.

Az elérhető információk szerint az Építési és Közlekedési Minisztériumban amúgy éppen a magyar légtér igénybevételi díjainak csökkentésén dolgoznak, a vonatkozó rendeletmódosítást december 21-ig lehet véleményezni: a lényege, hogy nemzetközi kötelezettség miatt a Magyarország légterében repülő – áthaladó, érkező és induló – járatok után a légitársaságok által fizetett útvonalhasználati egységdíj 45,45 euróról 33,77 euróra csökkenhet január 1-től.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.