Nem igazán tetszik a kínai kommentelőknek a Liu testvérek országváltása

sport
2022 december 15., 12:32

November elején jelentették be hivatalosan is a Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang, hogy országváltást kezdeményeznek, és inkább kínai színekben versenyeznének a jövőben. Azt tudni lehetett, hogy Liuék távozásának fő oka, hogy az őket gyerekkoruk óta edző Csang Csing Lina elmegy az országból, Kósa Lajos, a korcsolyaszövetség elnöke szerint a kínai szakember visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Kínából, Kubatov Gábor szerint azonban meg lehetett volna egyezni.

A távozás hírére Orbán Viktor is kirakott egy szelfit a Facebook-oldalára a „Sok sikert az új kalandhoz!” szöveggel. Liuék akkor válthatnak könnyen országot, ha kifizetik azt a 300 millió forintot, amit a szövetség akar behajtani rajtuk az elmúlt 3 év felkészülésének költségeinek összesítése után.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor

Az „igazolás” újabb siker a kínai olimpiai csapatnak, ami az elmúlt években több sportolót is honosított. A Liu testvérek - akik együtt világbajnoki és olimpiai bajnoki címeket is nyertek Magyarországnak - voltak a legismertebb sportolók, akik csatlakoztak a csapathoz a szupersztár síelő Gu Eileen óta (ő az Egyesült Államokból „igazolt” Kínába).

Gu később a 2022-es pekingi téli olimpia arca lett - nemcsak két aranyat és egy ezüstöt nyert, hanem Kínában egy sor jövedelmező szerződést is aláírt, a kozmetikumoktól a kávéig mindent vele adtak. A Liu fivérek esetében is számított a vezetés arra, hogy a kínai márkák arcaivá válnak.

Gu Eileen
photo_camera Gu Eileen Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

„Hogy a Liu testvérek elérhetik-e Gu hírnevét, nem valószínű, de a potenciális bevételük milliós nagyságrendű lehet” - mondta Allison Malmsten, a Daxue Consulting kínai piackutató cég elemzője a Sixth Tone-nak.

A dolog azonban nem biztos, hogy úgy sül el, ahogy azt tervezték. A gyorskorcsolyázók érkezésére sok kínai sportrajongó inkább dühödten reagált, semmint hogy örülnének neki, írta a Sixth Tone.

A WeChat és Weibo közösségi oldalakat elárasztották a dühös kommentek. Sokan röviden és lényegre törően fogalmaztak: „Nem látunk titeket szívesen”. „Ne gyertek Kínába”.„Ne vegyétek fel a kínai állampolgárságot.”

Az olimpia előtt a Liu testvérek - akik Magyarországon születtek, de apjuk kínai - meleg fogadtatásban részesültek mind a kínai média, mind a rajongók részéről, annak ellenére, hogy akkoriban Magyarországot képviselték. Sokan dicsérték a párost jó megjelenésükért, sportsikereikért és a kínai kultúrához való kötődésükért: mindketten folyékonyan beszélnek mandarinul, ráadásul hangsúlyos északkeleti akcentussal, plusz kínai edzővel készültek.

Az antipátia részben Liu Shaolin Sándor és a hazai sztár, Ren Ce-vej közötti dulakodás miatt alakult ki még a pekingi olimpián. A férfi 1000 méteres döntőben a két klasszis küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett „kölcsönös felelősségnek” tűnt. A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, és kizárták.

Liuék kínaiakkal való ütközéseit sokan 2014-ig visszanyúlóan feljegyezték, valamint bizonyítékokat gyűjtöttek arról, hogy szándékosan sebesítik meg az ázsiai riválisaikat.

A 2018-as világbajnokságon Shaoangot azzal vádolták, hogy Han Tien-jüt az oldalsó korlátba lökte, hogy lemaradjon a 2018-as pjongcsangi olimpiáról. Shaolin pedig állítólag bűnös volt abban, hogy a 2019-es világbajnokság döntőjében szándékosan sebesítette meg V Ta-csingot, a kínai rövidpályás korcsolyázás legendáját.

A szurkolók azt nyilván figyelmen kívül hagyták, hogy Liuék rendszeresen edzettek Kínában mind Hannal, mind Vuval, sőt mindkettőjüket barátuknak nevezték.A Liuék honosítására adott ellenséges reakciókat azonban szélesebb körű aggodalmak is táplálják. A közelmúltig Kína a téli sportok terén nem szerzett nagy sikereket. Mostanra azonban ez megváltozott, a 2022-es pekingi olimpián a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton. Sokan úgy érzik, hogy az országnak már nincs szüksége külföldiekre ahhoz, hogy érmeket nyerjen. Sőt, vannak olyanok is, akik azzal vádolják a honosított sztárokat, hogy megpróbálják kihasználni kínai örökségüket.

„Nekünk nem kellenek ilyen emberek, és nincs szükségünk ilyen aranyérmekre. Ez teljesen értelmetlen!” - írta egy kommentelő. „Abban a pillanatban, amikor meglátom őket a kínai válogatott mezében, fájni fog a szívem!” - írta egy másik.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 18-án.
photo_camera Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 18-án. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Sokan azzal is vádolták a testvéreket, hogy azután döntöttek úgy, hogy Kínát képviselik, miután látták, hogy Gu kínai sportolóként gazdagodott meg. Gu Kaliforniában született amerikai apa és kínai anya gyermekeként, és a becslések szerint több millió dollárt keresett, miután úgy döntött, hogy Kínáért versenyez.

Mások megkérdőjelezték a testvérek feddhetetlenségét: „Hátba szúrták Magyarországot, és ezt megtehetik Kínával is.”

„Ők nem jó emberek. Nem akarjuk őket” - írták. „Menjenek máshová, mi nem szeretjük a sportszerűtlen embereket.”

A kínai sportolók vegyes véleménnyel vannak Liuékról. Egy kínai olimpiai bajnok úszó, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, azt mondta: „Részben kínaiak, kínai edző edzi őket, értik a kínai kultúrát. Ha versenyeznek és dicsőséget szereznek Kínának - az jó dolog! De vajon olyanok lesznek-e, mint Gu Ailing - egy tűzijáték a csillagos égbolton, de nincs tartós erejük?”

Az olimpiai bajnok társa megkérdőjelezte Gu azon állításait, miszerint ő egy inspiráló személyiség a fiatal kínaiak számára, és segített közelebb hozni egymáshoz az Egyesült Államokat és Kínát.

Liu Shaolin Sándor, Csang Csing Lina vezetõedzõ, Emil Imre edzõ és Jászapáti Petra.
photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„Nem integrálódott mélyen a kínai társadalomba, vitákat váltott ki Kínában és külföldön egyaránt, majd visszament Amerikába, és rengeteg pénzzel sétált el a reklámok miatt. Végeredményben nem volt nagy hatása a kínai társadalomra” - mondta.

A kínai atlétikai válogatott egy korábbi tagja azonban elmondta, hogy megérti Liuék döntését. „Nem szabad hagyniuk, hogy a netezők - akik nem sokat tudnak a sportolói lét valóságáról - negatív megjegyzései befolyásolják döntésüket” - mondta, és hozzátette, hogy ugyanúgy támogatni fogja Liuékat a versenyeken, mint ahogyan az anyanyelvi kínaiakat is támogatná. (Sixth Tone)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.