Bejelentést kapott az Integritás Hatóság Farkas Flórián ügyében

POLITIKA
2022 december 16., 05:20

Akcióba lépett az uniós nyomásra létrehozott, frissen megalakult Integritás Hatóság. Bíró Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, tulajdonképpen mindegy, hogy a hatóság miért lett létrehozva, az a lényeg, hogy van. Bár az uniós pénzek felhasználását vizsgálják, bírságot nem szabhatnak ki, feljelentést viszont tehetnek.

Ahogy azt négy nappal ezelőtt írtuk, Farkas Flórián megúszta: a NAV csendben megszüntette a nyomozást az ORÖ botrányos felzárkóztató programjának ügyében. Bíró Ferenc azt mondta, kaptak az ügyben bejelentést, meg fogják keresni az ügyészséget, és ha betekintést nyertek az iratokba, akkor tudnak továbblépni.

Az elnök azt mondta, már vannak ügyeik, de még lefolytatott vizsgálat nincs. Bíró hangsúlyozta: nem piaci szereplőket figyelnek, hanem tranzakciókat, iparágakat.

Az újonnan alakult hatóság elnöke, Bíró arra a kérdésre, hogy hogyan választották ki a pozícióra, úgy válaszolt: „pályáztam”. Azt is mondta, bár nyílt folyamat volt a kiválasztása, érti a szkepticizmust. Elnökhelyetteseiről azt mondta, „készen kapta” őket az alkalmassági bizottságtól, a csapat többi részét részben közösen választották ki, részben ő maga hívta őket.

Az Integritás Hatóságot az uniós pénzekhez való hozzáférés reményében hozta létre a kormány, többek közt ezt is értékelték a hétfő éjjel megkötött alkuban.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) vezetőjével készült interjúnkban Tóth István János korábban azt mondta, „ez egy kleptokrata rendszer, amin egy új hatóság létrehozása semmit nem változtat”.