Kolumbia visszavonja az amnesztiát, amit az IRA feltételezett bombakészítő triójának adott

külföld
2022 december 16., 08:44

A kolumbiai békebíróság visszavonta az amúgy is vitatott amnesztiát, amit az Ír Köztársasági Hadsereg három állítólagos tagjának adott, akiket azzal vádoltak, hogy bombakészítésre képezték ki Kolumbia legnagyobb gerillacsoportját - írja a Guardian.

A kolumbiai különleges békebíróság (JEP) 2020 áprilisában kegyelmet adott a triónak, feltéve, hogy mindent tisztáznak azzal az úttal kapcsolatban, amit 2001-ben, az országban hat évtizede tartó konfliktus csúcspontján tettek Kolumbiába.

A vádlottak ügyvédei által benyújtott bizonyítékok több mint kétéves vizsgálata után a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az írek nem tisztázták megnyugtatóan, mi volt utazásuk valódi célja.

Martin McCauley-t, Niall Connolly-t és James Monaghan-t 2001-ben Bogota nemzetközi repülőterén fogták el. Öt hetet töltöttek San Vicente del Caguánban, Kolumbia déli dzsungelében, ahol lázadók rejtőztek. Éppen indultak volna haza.

San Vincente volt a fő település azon a hatalmas területen, ahonnan a kormányerők kivonultak, az azóta már megszűnt Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) folytatott béketárgyalások feltételeként.

A „Kolumbiai Hármas” mindig is tagadta bűnösségét, és azt állították, utazásuk célja az volt, hogy megfigyeljék a kolumbiai béketárgyalásokat. Végül 17 év börtönt kaptak, mert állítólag megtanították a lázadóknak, hogyan kell egyszerű, de halálos robbanóanyagokat készíteni.

Niall Connelly, Jim Monaghan és Martin McCauley letratóztatásuk után Kolumbiában, 2001-ben.
photo_camera Niall Connelly, Jim Monaghan és Martin McCauley letratóztatásuk után Kolumbiában, 2001-ben. Fotó: Reuters Photographer/REUTERS

A döntést a legfelsőbb bíróság 2004-ben megváltoztatta, azonban addigra óvadék ellenében szabadlábra kerültek, és Írországba menekültek. Írországnak nincs kiadatási egyezménye Kolumbiával, így azóta is ott vannak.

A JEP szerint a trió fellebbezett az amnesztiát megtagadó döntés ellen, melynek ha helyt adnak, az ügyet a főügyész speciális egysége fogja kivizsgálni.

A kolumbiai konfliktus hivatalosan 2016-ban ért véget, amikor a FARC békemegállapodást írt alá a kormánnyal. A becslések szerint a polgárháborúban 450 ezer ember halt meg és 8 millióan kényszerültek elhagyni a lakóhelyüket.