A moldovai hírszerzés szerint jövőre megtámadhatják országukat az oroszok

külföld
2022 december 19., 20:05

Az Ukrajnával határos Moldova hírszerzése attól tart, hogy az országot jövőre orosz támadás éri - közölte Alexandru Musteata, a hírszerzés vezetője az állami televízióban.

„Nem az a kérdés, hogy az Oroszországi Föderáció újabb offenzívát indít-e a Moldovai Köztársaság területe ellen, hanem az, hogy mikor" - hangoztatta Musteata. Úgy vélte, ez már az év első harmadában megtörténhet.

A hírszerzési vezető azért említett újabb offenzívát, mert a Moszkva-barát, szakadár Dnyeszter melléki területen már állomásoznak orosz békefenntartók. A térség az 1992. évi polgárháború után kinyilvánította függetlenségét Moldovától, de ezt egyetlen ENSZ-tagállam sem ismeri el.

Musteata arról beszélt, hogy hírszerzési értesülések szerint Oroszország össze akarja kapcsolni területével a "Dnyeszter menti Köztársaságot" és Moldovát. „Igen, világosan megmondhatjuk, hogy ide akarnak jönni” - mondta. Hozzátette, hogy a moldovai fővárossal, Chisinauval kapcsolatos orosz katonai tervek egyelőre nem világosak, „de a veszély valódi és nagyon magas”. (MTI)