Mariupolban elkezdték lerombolni a színházat az oroszok, hogy eltüntessék a tömeggyilkosság nyomait

háború
2022 december 23., 18:03
comments 4

Az orosz hatóságok elkezdték lerombolni a megrongálódott színházat Mariupolban, így igyekeznek eltüntetni a nyomait annak, hogy több száz ott rejtőző civilt öltek meg ott egy márciusi bombatámadással - állítja Petro Anrdjuscsenko, a száműzött mariupoli polgármester tanácsadója. Múlt hónapban magas, fehér paravánt húztak fel az épület köré, és egy videón látszik, ahogy dózerolják az épület hátsó részét.

Andrjuscsenko szerint az oroszok terve az, hogy az épület elejét érintetlenül hagyják, azonban a teljes hátsó részét lebontják és újjáépítik, „a mariupoli emberek csontjain.”

A lebombázott színházépület májusban.
photo_camera A lebombázott színházépület májusban. Fotó: ALEXEY KUDENKO/Sputnik via AFP

Márciusban orosz harci repülők két 500 kilós bombát dobtak le egyszerre a színházra, ami civil lakosok menedéke volt a bombázások alatt, annak ellenére, hogy cirill betűkkel hatalmas, levegőből is látható „gyerekek” feliratot helyeztek el az épület elé. Körülbelül 1200 ember tartózkodott az épületben, a robbanásban az ukrán hatóságok szerint mintegy háromszázan vesztették életüket, az AP hírügynökség vizsgálata szerint a szám inkább a 600-hoz közelít.

Ukrán számítások szerint a városban, amit csak több hónap után tudtak elfoglalni az orosz csapatok, mintegy 25 ezren vesztették életüket a harcokban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.