Pert indítottak az indonéz stadionbaleset áldozatainak hozzátartozói

külföld
2022 december 23., 14:18

Hét indonéz család, akiknek a rokonai meghaltak vagy megsérültek a malangi stadionkatasztrófában, pert indít a felelősnek tartott hivatalos személyek és szervezetek ellen - közölte az ügyvédjük pénteken. A családok körülbelül 62 milliárd rúpia (több mint 1,47 milliárd forint) kártérítést követelnek.

A kelet-jávai Malang stadionjában október 2-án a rendőrök a stadionon belül lőttek könnygázzal a szurkolókra, a kialakult pánikban a kevés szabad kijáratnál összepréselték egymást a menekülő emberek. Végül 135 ember halt meg, köztük 40 gyerek, és rengetegen megsérültek.

A pernek nyolc vádlottja van, köztük az indonéz labdarúgó-szövetség, a nemzeti rendőrség, a ligaszervező, a malangi Arema FC futballklub tulajdonosai, illetve Joko Widodo indonéz elnök is. A családok jogi képviselője, Imam Hidayat elmondta, hogy felelősségre vonást és kártérítést követelnek: „Gondolnunk kell az elhunytak vagy súlyos sebesültek családjainak megélhetésére is. Véleményünk szerint kártérítés jár nekik, bár az életet nem lehet pénzre cserélni.”

A felperesek emellett azt kérik a kormánytól, hogy ne bontsák le a stadiont, hanem inkább alakítsák a tragédiáról megemlékező múzeummá. A kormányzati tervek szerint ugyanis lebontanák és a megfelelő biztonsági előírások szerint építenék újra.

A hivatalos vizsgálat után hat embert, köztük rendőröket és a meccs szervezőit vontak büntető eljárás alá a focimeccsen kialakult szerencsétlenség miatt, akik egyébként azóta is a pozíciójukban maradtak. Hidayat, aki a tragédia által érintettek érdekvédelmi csoportjának tagja, levelet küldött Widodónak, amelyben a rendőrségtől független nyomozócsoport létrehozását követelte az átlátható és objektív nyomozás érdekében. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.