Hitelesek lehetnek a Bloomberg értesülései, decemberben negyedmilliárd kínai kaphatta el a covidot

külföld
2022 december 24., 13:44
comments 15

December első húsz napjában mintegy 250 millió kínai fertőződhetett meg covidban, írja a Financial Times a kínai járványmegelőzési központ igazgatóhelyettese, Szün Jang zárt ajtók mögötti tájékozatójára hivatkozva, amelyről két, a bizalmas tájékoztató tartalmát ismerő illetékesre hivatkozó beszámolójában.

Permetként belélegezhető covid-védőoltással oltanak egy tiencsini lakost kína középső, Hunan tartományában 2022. december 20-án.
photo_camera Permetként belélegezhető covid-védőoltással oltanak egy tiencsini lakost kína középső, Hunan tartományában 2022. december 20-án. Fotó: CHEN SIHAN/Xinhua via AFP

Szün Jang tájékoztatójának jegyzőkönyvéről a Bloomberg hírügynökség már pénteken beszámolt, külön kiemelve, hogy december 20-án, egyetlen nap 37 millió új fertőzöttet találtak. A Bloomberg hiába kereste megerősítésért a kínai hatóságokat és a WHO-t, a Financial Timesnak most a két forrása megerősítette a tájékoztatón elhangzottakat.

Kínában a hivatalos adatok szerint abban az időszakban összesen 62592 tünetes fertőzöttet jelentettek, ám ezek a jelek szerint köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Pénteken Santung tartományban mindössze 31 új esetet jelentettek, miközben a tartomány egyik városa, a tízmillió lakosú Csingtao közegézségügyi felelőse, Po Tao szerint napi félmillió fertőzöttjük van.

Az egészen brutális és hosszan tartó kínai lezárások miatt rég nem látott tiltakozási hullám söpört végig a szigorúan szabályozott kommunista diktatúrán novemberben. Ennek hatására az ország vezetése sokat lazított a korlátozásokon, ami viszont a rendkívül fertőző omikron-variánsok korlátlan terjedéséhez vezetett az alacsony természetes immunitással rendelkező lakosság körében. A kínai hatóságok becslései szerint Szecsuán tartomány és a főváros, Peking lakosainak több mint fele fertőződött meg. Az FT beszámolója szerint - bár központi statisztikák erről sincsenek - a pekingi kórházakat túlterhelte az idős, ágyhoz kötött betegek rohama, így már kevés szabad ágyuk van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.