II. Erzsébetre emlékezett az első karácsonyi beszédében III. Károly brit király

karácsony
2022 december 25., 17:06
  • A néhány hónapja elhunyt anyjáról, II. Erzsébet királynőről emlékezett meg a királyként elmondott első karácsonyi üzenetében III. Károly.
  • A brit király beszélt a megélhetési nehézségekkel küszködőkről és a háborús övezetekben élőkről is.
photo_camera Fotó: Victoria Jones/AFP

II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál skóciai rezidenciáján, Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, Károly a brit uralkodó III. Károly néven.

A király a brit uralkodócsalád legnagyobb rezidenciáján, a London nyugati határában álló windsori kastélyban mondta el az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta nemzetközösség népeihez intézett első karácsonyi üzenetét.

A beszédet a kastély Szent György-kápolnájában rögzítették, ahol II. Erzsébet királynőt és néhai férjét, III. Károly apját, a tavaly 100 évesen meghalt Fülöp edinburghi herceget eltemették.

link Forrás

Károly király elmondta: a karácsony különösen szívbe markoló időszak azoknak, akik a közelmúltban elveszítették a szeretteiket. Azt mondta, a karácsony soha ki nem hunyó fényességének ereje az anyja istenhitének meghatározó eleme volt, de ugyanígy meghatározta az emberekbe vetett hitét is.

III. Károly megemlékezett azokról is, akik világszerte háborús konfliktusokkal, éhínséggel, természeti katasztrófákkal kénytelenek szembesülni, vagy azt számolgatják, hogyan tudják kifizetni számláikat, hogyan tudnak élelmet és meleg otthont biztosítani a családjuknak.

A brit uralkodó igyekezett a kereszténység mellett más nagy vallások követőit is megszólítani az első karácsonyi televíziós beszédében. Azt mondta, az elmúlt évben a templomok, a zsinagógák, a mecsetek és a szikh imaházak erejüket egyesítve gondoskodtak az éhezők élelmezéséről és nyújtottak szeretet, támogatást a rászorulóknak.

III. Károly király a több évszázados hagyományoknak megfelelően az anglikán egyház első számú világi vezetője. De régóta hangoztatott és közismert törekvése, hogy az Egyesült Királyságban honos egyházak, vallások híveit a monarchia ugyanolyan kiemelt, befogadó figyelemben részesítse, mint a kereszténység követőit.

Azt mondta, a karácsony mindenekelőtt a kereszténység ünnepe, de a sötétséget legyőző fény ünneplése túlterjed a vallásokat, hiteket elválasztó határokon.

90 éves hagyomány

III. Károly 90 évre visszanyúló hagyományt folytatott a mostani karácsonyi beszédével. Elsőként a dédapja, V. György király szólt az Egyesült Királyság és az akkori brit birodalom népeihez 1932. december 25-én, az üzenetét a BBC Empire Radio közvetítette.

Egy liverpooli család nézi III. Károly beszédét.
photo_camera Egy liverpooli család nézi III. Károly beszédét. Fotó: Paul Ellis/AFP

II. Erzsébet királynő volt az első brit uralkodó, akinek a karácsonyi üzenetét a televízió is közvetítette. Ez a hagyomány 1957-ben kezdődött, öt évvel II. Erzsébet trónra lépése után, így III. Károly csak a második olyan brit uralkodó, aki karácsonykor a televízión keresztül szól népeihez. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.