Száz iráni tüntetőt fenyeget a halálbüntetés

külföld
2022 december 28., 08:59

Száz iráni tüntetőt ítélhetnek halálra a szeptember óta tartó tüntetéssorozat miatt, 11 halálos ítéletet pedig már meg is hoztak a hatóságok, idézi az oslói székhelyű Iran Human Rights (IHR) jelentését a Guardian. Az őrizetbe vettek csak korlátozottan számíthatnak jogi védelemre.

A zavargások Mahsa Amini halála után robbantak ki. Az iráni kurd nő tisztázatlan körülmények között vesztette életét, miután az ország szigorú, nőkre vonatkozó öltözködési szabályainak állítólagos megsértése miatt őrizetbe vették.

Washingtoni tüntetés az iráni kivégzések elleni tiltakozásul
photo_camera Akasztófa egy washingtoni, az iráni kivégzések elleni tüntetésen Fotó: ALLISON BAILEY/NurPhoto via AFP

December elején két férfit végeztek ki a tüntetésekkel összefüggő cselekedetek miatt, egyiküket egy darura akasztottak fel egy város központjában. Az aktivisták szerint ennek oka a közvélemény megfélemlítése volt.

Az IHR szerint az országban egyre nagyobb a harag hatóságok kegyetlen fellépése miatt. A szervezet szerint szeptember óta 476 tüntetőt gyilkoltak meg, miközben az iráni hatóságok 200 halottról, köztük rendőrökéről tudnak.

Kína után Iránban végzik ki a legtöbb embert, 2021-ben 314 ember lelte így a halálát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.