Több családtámogatási kedvezményt is meghosszabbít a kormány 2024 végéig

család
2022 december 28., 20:03
comments 11

A 30 éves kor alatt szülő nők szja-mentességének bejelentése után több családtámogatási kedvezményt is meghosszabbít a kormány szerda esti rendelete: a Bank360 cikke szerint a babaváró hitel, a falusi csok és az új építésű lakásokra igénybe vehető áfavisszaigénylés határideje eredetileg idén december 31-én járt volna le, azt azonban most két évvel, 2024 december 31-ig kitolták.

A három fontos változás:

  • Az új lakások építésénél és vásárlásánál az áfavisszaigénylési kedvezmény is év végén járt volna le, de a rendelet ezt két évvel, 2024. december 31-ig meghosszabbítja. A jogosult családok maximum 5 millió forintig visszaigényelhetik az építési vagy vásárlási költségeik áfáját.
  • A használt lakásokra igényelhető csok szabályain is módosítottak: az úgynevezett falusi csok is kap még két évet.
  • A babaváró hitellel és támogatással ugyanez a helyzet: a határidő két évvel hosszabb lesz, de a támogatás egyéb feltételei nem változtak.

A babaváró hitel összege továbbra is 10 millió forint, amit szabadon lehet felhasználni. Az igénylő családok számára egy gyerek megszületése után kamatmentessé válik a hitel, három gyerek esetén pedig támogatássá változik, azaz nem kell visszafizetni. Egy hete Tállai András államtitkár még arról beszélt, hogy több mint 4500 családnak kell visszafizetnie a csok-ot, mert nem született gyerekük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.