A külgazdasági attasénak készülő Volner János nem teljesíti a diplomatáknak előírt feltételeket, de ez nem gond a minisztériumban

POLITIKA
2022 december 29., 06:54
comments 32

Felmentést kaphat a diplomáciai pozícióhoz előírt szigorú követelmények alól Volner János - írja külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a hvg.hu. December elején derült ki, hogy a Magyar Gárda szóvivőjeként induló, a Jobbikban alelnöki posztig jutó, majd a Mi Hazánkba lelépő, végül két saját pártot is alapító Volner külgazdasági attasé lesz Szingapúrban. (Ahogy Ács Dániel írta: „a forgatókönyvből kiírt szereplőket már a szemünk láttára fizetik ki a mi pénzünkből, ők pedig kalapjukat lengetve, széles mosollyal távoznak a díszletből.”)

Volner János
photo_camera Volner János Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A pozícióhoz hivatalosan előírt feltételek: felsőfokú végzettség, a maláj vagy a tamil nyelv ismerete, ennek hiányában legalább egy, de inkább két nyelvvizsga, két év gazdasági, külgazdasági területen szerzett szakmai gyakorlat, továbbá a külgazdasági szakmai vizsga eredményes teljesítése, és B-kategóriás jogosítvány. Volnernek ezek közül például biztosan nincs Magyarországon elismert diplomája, ugyanis az oroszországi, kamuegyetemként ismert MUFO-n diplomázott. Ráadásul a szóbeli vizsgáit szinkrontolmáccsal, magyarul tette le, tehát sem az angol-, sem az orosztudása nem lehet valami acélos. Életrajzaiban, képviselői adatlapján nem volt nyoma semmilyen nyelvvizsgának. Szingapúrban négy hivatalos nyelv van - angol, mandarin, tamil, maláj - és a munkanyelv az angol, utóbbit a politikus saját bevallása szerint tárgyalási szinten beszéli. Külügyes forrásoktól viszont úgy tudják, hogy a követelmények teljesítésének hiánya sem lehet gond, ugyanis a kinevezésekkor „egyedi mérlegelése is van mód.”

A lap szerette volna Volnert megkérdezni a feltételek ügyében, de nem akart erről nyilatkozni. Csupán annyit mondott el, hogy ő a másik kinevezetthez, Bencsik Jánoshoz képest még nincs „felkészülő diplomata” státuszban sem. Ez valószínűleg azért lehet, mert még tart a biztonsági átvilágítása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.