Fájdalmas ilyen drága árat fizetni azért, hogy az ország megtanulja, mi az a szolidaritás

podcast
2022 december 29., 10:25
  • Mozgalmas év volt az idei a magyar közoktatásban.
  • Tavasszal polgári engedetlenségi mozgalom indult a pedagógusok között, magasabb béreket, korszerűbb tananyagot, élhetőbb iskolai körülményeket követeltek.
  • Őszre világossá vált, hogy ez nem csak az ő ügyük: a támogató diákok tüntetéseket, élőláncot, virrasztásokat és ülősztrájkokat szerveztek, és a szülők is melléjük álltak.
  • A kormány azonban mindössze megtorlással reagált: szeptember végén a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt, november végén pedig további három budapesti gimnázium összesen nyolc tanárát rúgták ki polgári engedetlenség miatt.
  • Az oktatásügyi mozgalom három fontos szereplőjével beszélgettünk. Tóth Viktor a polgári engedetlenségi mozgalom elindítója volt, Strbka Anna a tanárok ügyéért harcoló Egységes Diákfront egyik tagja, Rábai János pedig a tizenhárom elbocsájtott pedagógus egyike.
link Forrás

Címlapkép: Botos Tamás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.