Pontosították, mit jelent a 30 év alatti anyák adómentessége

belföld
2022 december 30., 20:31
comments 6

Nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyereket vállalnak, írtuk szerdán Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár bejelentése nyomán. A 24.hu most utánakérdezett, mivel sokan úgy értelmezték, mintha minden 30 évnél fiatalabb édesanya részesülhetne a kedvezményben a jövő évtől.

Nos, azok a 30 év alatti anyák jogosultak az adómentességre, akiknek gyermeke 2023. január elsején vagy azután születik. Vagyis a 30 év alatti, de gyermeküket 2022. december 31-én vagy az előtt megszülő anyák nem.

Orbán Viktor már az évvégi nemzetközi kormányinfón belengette, hogy a 25 év alatti, dolgozó fiatalok adómentességét a gyereket vállaló nők esetében 30 éves korig tolnák ki. Három éve a négy vagy több gyereket nevelő nőknek sem kell szja-t fizetnie, de ez az intézkedés úgy tűnik, nem bizonyult elég ösztönzőerőnek a szüléshez: Csák János kulturális miniszter a szeptemberi Budapest Eurázsia Fórumon például azt mondta, éjszakánként nem tud aludni az alacsony termékenységi ráta miatt, ezért jó lenne, ha a magyar nők már 29 éves koruk előtt szülnének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.