Őszinte járványadatokat kér Kínától a WHO

járvány
2022 december 31., 09:21
comments 12

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covid-szakértői pénteken találkoztak kínai tisztviselőkkel, és „ismét felhívták a figyelmet az átláthatóság és a rendszeres adatközlés fontosságára”, mondta a szervezet elnöke, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Kínában félelmetes tempóban terjed a vírus, mióta a tiltakozások hatására feloldották a zéró-Covid stratégiát, ami világszinten is egyedülálló korlátozásokat jelentett. A WHO többet szeretne tudni a vírus örökítőanyagáról, a kórházi és intenzív osztályos terhelésről, a halálozásról, illetve az oltottsági számokról, különösen a 60 év felettiek körében.

A WHO január 3-ra tűzött ki újabb egyeztetést kínai kutatókkal, akik aznap bemutathatják a vírus genetikai jellemzőivel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit. Kínai részről hivatalosan csak annyit közöltek, hogy egyeztettek a WHO képviselőivel, és lesznek még hasonló alkalmak.

photo_camera Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az elmúlt napokban a világ számos országa, legutóbb az Egyesült Királyság döntött a Kínából érkezők kötelező teszteléséről, mivel nagyon hiányosak az adatok, és attól tartanak, hogy az elhúzódó lezárások idején új variánsok fejlődtek ki. A kínaiak azt mondják, időben jelezni fogják, ha új variánst találnak, vagy ha változást észlelnek a vírus terjedésében.

A kínai állami média közlése szerint az egyik sanghaji kórházban naponta 1500 embert visznek a sürgősségire, és a betegek 80 százaléka covidos. A kötelező tesztelést diszkriminatív intézkedésként mutatja be a sajtó, mint amivel a kínai újranyitást próbálják kívülről nehezíteni.

Január 8-tól, a kínai újév idején százmilliók fognak rokonaikhoz utazni, ami tovább fokozhatja a vírus terjedését. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.