Az Egyesült Királyság is vírustesztet követel a kínaiaktól

koronavírus
2022 december 30., 18:21
comments 3

Az Egyesült Királyság kormánya péntek este jelentette be, hogy a Kínából érkező utasoktól megköveteli a negatív Covid-tesztet, írja a BBC.

A kínai kormány hétfőn jelentette be, hogy állampolgáraik kétéves szünet után ismét utazhatnak külföldre, januártól pedig már nem kell karanténba vonulni azoknak, akik Kínába utaznak. Kínában a különböző korlátozásokat november végén kezdték enyhíteni és feloldani, miután a lakosság három év szigor után már sok nagyvárosban tüntetni kezdett.

Azóta százezren halhattak meg Covidban, a fertőzések száma pedig elérheti a 18,6 millió főt. A brit egészségügyi adatelemző cég, az Airfinity szerint a csúcs január közepére várható.

Ami Kínának öröm, az a világnak aggodalom. Magyarországra ugyan mindenféle korlátozás nélkül beutazhatnak majd a kínai turisták - a koronavírusjárvány előtt évente többszázezren jöttek -, de számos országban megkövetelik a tesztet. Így jár el Japán, Dél-Korea, Tajvan, India, Olaszország, az Egyesült Államok, és a lista valószínűleg még bővülni fog.

Az olaszok szeretnék, ha lenne egységes EU-s, tesztelést követelő szabályozás, bár ennek sikere kétséges. Az Európai Unió egészségügyi ügynöksége csütörtökön közölte, hogy „nem indokolt” koronavírusra tesztelni a Kínából érkezőket, mert az Unióban élőknek „magasabb az immunitása a jelenleg Kínában terjedő variánsokra”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.