Januárban utazhatnak külföldre a kínaiak, a világ ennek nem annyira örül

koronavírus
2022 december 28., 07:39
comments 2

januártól két éves szünet után ismét eláraszthatják a világot a kínai turisták, írja a BBC. A kínai határok megnyitásáról szóló hétfői bejelentés után fél órával a legtöbben Makaóra, Hongkongra, Japánra, Thaiföldre és Dél-Koreára kerestek.

Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy januártól már nem kell karanténba vonulni azoknak, akik Kínába utaznak. Kínában a különböző korlátozásokat november végén kezdték enyhíteni és feloldani, miután a lakosság három év szigor után már sok nagyvárosban tüntetni kezdett.

A kínai turisták nem minden országba utazhatnak be akadálytalanul. Amerikai tisztségviselők amiatt aggódnak, hogy Kínában az enyhítések után megnőttek a covidos esetszámok, az adatszolgáltatás átláthatatlan, az adatok napi közlését leállították. Decemberben az enyhítések után negyedmilliárd kínai kapta el a Covidot. Japán máris bejelentette, hogy Kínából csak negatív Covid-teszttel és hét nap karantén letöltése után fogadnak turistákat.

A világjárvány előtti utolsó teljes naptári évben, 2019-ben 155 millió kínai turista utazott külföldre, 2020-ban már csak 20 millió. A járvány előtt Magyarországra is több százezer kínai turista látogatott évente.

Csöndes még a pekingi nemzetközi reptér
photo_camera Csöndes még a pekingi nemzetközi reptér Fotó: ICHIRO OHARA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.