Kínában hirtelen leállították a koronavírus-adatok napi közlését, miután megijedtek a brutális számoktól

koronavírus
2022 december 25., 08:05
comments 2

Az egészségügy-minisztérium feladatait ellátó kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság leállította a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos napi adatok közlését, miután kétségek merültek fel a hitelességükkel kapcsolatban a fertőzésnek a korlátozó intézkedések feloldása utáni rohamos terjedése miatt.

Az MTI híre szerint a bizottság közleményben tudatta, hogy az adatokat a közegészségügyi intézet számára továbbítja tájékoztatás és kutatás céljából. A közleményből nem derül ki, milyen gyakran történik az adatközlés.

Kínában alacsony az átoltottság, a covid-korlátozások feloldása után is még bőszen oltanak.
photo_camera Kínaiakat oltanak kínai oltóanyaggal Kínában 2022. december 22-én Fotó: PU XIAOXU/Xinhua via AFP

A rekordszámú új fertőzés ellenére a közegészségügyi intézet négy napja nem számolt be covid okozta halálesetről. Kína korlátozta a koronavírussal kapcsolatos halálesetek definícióját, csak a tüdőgyulladásos és a légzőszervi megbetegedéseket számítják be a statisztikákba.

Az Airfinity brit székhelyű egészségügyi adatbázis múlt heti becslése szerint Kínában naponta több mint egymillió ember fertőződik és ötezer hal meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem kapott adatokat a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő paciensekről, mióta Peking enyhítette a korlátozásokat.

A Bloomberg pénteken arról írt, hogy egyetlen nap alatt 37 millióan fertőződtek meg Kínában, később a Financial Timesnak megerősítették ezeket az információkat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.