A FIFA azt szeretné, ha minden országban lenne Peléről elnevezett stadion

fifa
2023 január 02., 18:06

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kezdeményezni fogja, hogy minden országban nevezzenek el egy stadiont Peléről, a sportág egyetlen háromszoros világbajnokáról. Ezt a legendás futballista búcsúztatására érkezett FIFA-elnök, Gianni Infantino beszélt újságíróknak Santosban.

A 82 éves korában csütörtökön elhunyt labdarúgó koporsóját Sao Paulóból szállították az FC Santos stadionjába. 24 óráig marad ott, a játéktéren, hogy a szurkolók leróhassák tiszteletüket Pelé emléke előtt.

Kedd reggel Santos utcáin halad majd a temetési menet, ezután a „Fekete gyöngyszem” becenevű sportoló végső búcsúztatásán csak a közeli hozzátartozók vehetnek részt.

Pelé az 1958-as vébén Stockholmban.
photo_camera Pelé az 1958-as vébén Stockholmban. Fotó: Pressens Bild/TT News Agency via AFP

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel 20 évig, 1956 és 1974 között erősítette. A pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amiben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt.

A klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amivel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más focistának még nem sikerült.

Pelé az utóbbi években többször kórházi kezelésre szorult, tavaly vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. A Sao Pauló-i Albert Einstein Kórház múlt csütörtökön közölte a halálhírét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.