A vármegyék miatt 1172 jogszabályt kellett módosítani

idióta rekordok
2023 január 04., 17:31
comments 6

A Fidesz egyik nagy sikere volt, hogy sikerült visszahozni a vármegyéket. Emiatt nemcsak a közlekedési táblákat kellett átírni, hanem szinte mindent, amiben korábban megye szerepelt. A mindenféle átnevezések miatt

2023. január 1-jével összesen 1172 jogszabály módosult.

photo_camera Fotó: Leemage via AFP

Rendeleti kormányzás

Tavaly novemberig a kormány négyszer hirdetett veszélyhelyzetet, pár hónapot leszámítva, vagyis 2020 márciusa óta rendkívüli jogrend szerint működik az ország. Ez azt jelenti, hogy a kormány rendeletekkel is felülírhatja az országgyűlés által elfogadott törvényeket. A Wolters Kluwer összegzése szerint

2022-ben 267 kormányrendelet született, amit a veszélyhelyzetre hivatkozva hoztak meg. Ez az összes jogszabály 18,5 százalékát jelenti, de ha csak ha a megalkotott 637 kormányrendeletet nézzük, akkor az arány 41,9 százalékos.

Ahogy a Helsinki Bizottság is megjegyezte, ezt a lehetőséget a kormány többször is politikai haszonszerzésre használta: veszélyhelyzeti rendeletekkel korlátozták indokolatlanul hosszú ideig a gyülekezési jogot, lehetetlenítették el a tanárok sztrájkját, növelték 45+45 napra a közérdekű adatkérésekre való válaszadás határidejét.

Akkor is az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében elrendelt veszélyhelyzetre hivatkoztak, amikor többek közt döntöttek a 30 év alatti anyák szja-mentességéről vagy a 2023-as költségvetés módosításáról.

Az összegzés szerint 2022-ben 1446 új jogszabályt (törvény, kormány-, miniszteri vagy egyéb rendelet) fogadtak el, ami 71-gyel elmarad az egy évvel korábbi rekordtól, de azt is figyelembe kell venni, hogy választási években mindig kevesebb jogszabály születik, hiszen leáll a parlament, és az új kormány megalakulásáig a minisztériumok is kevesebbet termelnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.