Egyre valószínűbb, hogy tényleg a lőszerraktár mellé szállásolták el az orosz újoncokat

háború
2023 január 04., 13:48
comments 10

Szilveszter este az ukránok lebombáztak egy orosz katonai bázist Donyeckben. A támadásban orosz források szerint legalább 89, az ukránok szerint több száz orosz katona életét vesztette, részben frissen besorozott fiatalok. A túlélőknek ruhát, ételt és gyógyszert sem ad az orosz hadsereg beszámolók szerint.

A brit kormány hírszerzési tájékoztatója szerint a pusztítás mértéke alapján valószínűsíthető, hogy a katonák ellátmánya mellett lőszert is tároltak az épületben, ennek felrobbanása megtöbbszörözhette a károkat. Ez a forgatókönyv korábban is felmerült, de eddig ez a leginkább hivatalos megerősítése annak, hogy tényleg ilyen kirívóan óvatlanul járt el az orosz katonaság.

Mint írják, az orosz hadsereg által elfoglalt makijivkai iskolaépület közel, mindössze 12,5 kilométerre van a frontvonaltól, az orosz hadsereg pedig már a most folyó háború előtt is tudottan veszélyes helyeken tartotta a lőszereit. „Ez az incidens rávilágít arra, hogy a szakszerűtlen gyakorlatok hogyan járulnak hozzá Oroszország magas emberveszteségi arányához” - olvasható a brit védelmi minisztérium bejegyzésében.

link Forrás

A Makijivkában történtek akkora felháborodást keltettek, hogy vizsgálóbizottságot hívott össze az orosz kormány, amely arra jutott: azért találták el az ukrán rakéták a bázist, mert a kiskatonák tömegesen mobiloztak, miközben ez tilos.

Erről még a Putyin számára kiemelten fontos orosz katonai bloggereket sem igazán sikerült meggyőzni, mert sokat gyanakszanak, hogy az ukrán erőkkel szimpatizáló helyiek adhatták ki a koordinátákat. Ráadásul Makijivkában pár hónapja már ért ukrán rakétatámadás olyan épületet, amiben orosz katonákat szállásoltak el, de csak egy nappal azután, hogy a katonák már tovább álltak, vagyis nem a mobilos adatok, hanem egyéb információk alapján céloztak pont arra az épületre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.