Ukrán kémfőnök: Az oroszok rothadó holttesteket használtak fedezéknek a csatamezőn

háború
2023 január 04., 15:09

Oroszország idén egyre több csapásra számíthat a határain belül – mondta Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője az ABC Newsnak adott interjújában, bár azt nem jelentette ki nyíltan, hogy ezeket a támadásokat Ukrajna indítaná. Budanov az orosz Rjazany régióban lévő engelsi légi bázis elleni december 26-ai csapásról azt mondta, „örült neki”, ám Ukrajna hivatalosan nem vállalt felelősséget azért az akcióért sem.

Budanov arra számít, hogy márciusban lesznek a leghevesebbek a harcok, ugyanis Ukrajna tavasszal nagy előretörést tervez.

Középen Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője
photo_camera Középen Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője Fotó: GIAN MARCO BENEDETTO/Anadolu Agency via AFP

Budanov beszélt arról is, hogy a támadások „egyre mélyebbre” mennek majd Oroszországon belül, de csak a háború befejezése után tud nyilatkozni arról, hogy országa felelős-e ezekért. A Krímmel kapcsolatban azt mondta, az ukrán terület, és a saját területükön bármilyen fegyvert bevethetnek.

A hírszerzés vezetője beszámolt december végi bahmuti látogatásáról is, ami sokkolta őt. Ukrán katonák mutattak neki egy helyet, ahol több száz rothadó halott úgy fekszik egymás hegyén-hátán, mint „valami filmben”. Az oroszok néhány helyen falakat építettek a holttestekből, és fedezéknek használták őket.

Budanov szerint az oroszok fegyverzete kimerülőben van, ezért használják inkább az olcsóbb iráni drónokat – az idei év első két napján 84 dróntámadást indított Oroszország Ukrajna ellen, ezeket mindet lelőtték a kémfőnök szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.