Putyin: Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit és a megváltozott területi realitásokat

háború
2023 január 05., 13:21
comments 41

Az ukrajnai politikai rendezés érdekében Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit és a megváltozott területi realitásokat – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint a török elnöknek, Recep Tayyip Erdoğannak.

Putyin azt mondta, a Nyugat romboló szerepet játszik a konfliktusban, mert fegyvert szállít Kijevnek, műveleti információval látja el és célpontokat azonosít be neki. Mindemellett az Erdoğan által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott török közvetítéssel kapcsolatban az orosz államfő „megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre, feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat” – áll a tájékoztatóban.

Erdoğan és Putyin a kazahsztáni Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencián 2022. október 13-án.
photo_camera Erdoğan és Putyin a kazahsztáni Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencián 2022. október 13-án. Fotó: AFP

A két elnök szót ejtett az ukrán gabonaexportról szóló isztambuli megállapodásokról meg az Oroszországból érkező élelmiszer- és műtrágyaszállítások feloldásáról is. „Hangsúlyozták a jóhiszemű, átfogó megközelítés szükségességét, ami magában foglalja az orosz export előtt álló valamennyi akadály felszámolását” – állt a közleményben, ami szerint kitértek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok további bővítésére, elsősorban az energiaágazatban. Hangsúlyozták az olyan stratégiailag fontos közös projektek végrehajtásának prioritását, mint egy regionális gázközpont létrehozása Törökországban és az akkuyui atomerőmű megépítése.

Putyin és Erdoğan a szíriai rendezés kilátásaival kapcsolatban pozitívan értékelte az orosz, a török és a szíriai védelmi miniszter decemberi moszkvai találkozóját, amin részt vettek a három ország hírszerző szolgálati vezetői is. A két elnök reméli, hogy a háromoldalú kapcsolatok fejlesztése hozzájárul Szíria helyzetének kardinális javulásához, beleértve a területi integritás helyreállítását, a menekültprobléma megoldását és a nemzetközi terrorista szervezetek elleni küzdelmet – állítja a közlemény. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.