Anglia megválik az eldobható műanyagoktól

környezetvédelem
2023 január 09., 09:20
comments 1

Nekimegy az egyszer használatos műanyagoknak az Egyesült Királyság, írja a Guardian, februártól környezetvédelmi okokból tilos lesz forgalmazni eldobható műanyag evőeszközöket, tányérokat, tálcákat, dobozokat. A cikkben hivatkozott friss jelentés szerint

a britek évente közel 100 milliárd darab műanyag csomagolást dobnak el, amelyek természetes körülmények között körülbelül kétszáz év alatt bomlanának le. Az új lépés még nem teljesen átfogó, a tilalom egyelőre csak az éttermekben, kávézóban vagy elvitelre vásárolt ételek és italok csomagolásaira vonatkozik, a boltokban vásárolt termékekére nem. Az Egyesült Királyság 2020-ban már betiltotta az egyszer használatos műanyag szívószálakat, keverőket és vattakorongokat, Skóciában és Walesben pedig már érvényben vannak a fentihez hasonló szabályok.

Nálunk már évek óta ez van

Az Európai Unióban tavalyelőtt óta tilos kereskedelemben árusítani minden olyan műanyag evőeszközt, ami könnyen és olcsón helyettesíthető: ilyenek például a műanyag fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők - ezeket elvileg csak fenntartható anyagokból, például papírból lehetne gyártani.

Bizonyos termékeket - például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket - pedig szabványos címkével kell ellátni, amelyből kiderül, annak milyen káros hatása van a környezetre, és mennyi műanyagot tartalmaz. A Fidesz egyébként nem szavazta meg ezt az intézkedést az Európai Parlamentben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.