Bolsonaro 1500 támogatóját tartóztatták le a brazíliavárosi ostrom után

külföld
2023 január 09., 19:36

A BBC értesülései szerint hasi fájdalmakkal kórházba került Jair Bolsonaro bukott brazil szélsőjobboldali elnök Floridában. Bolsonarót 2018 szeptember 18-án hasbaszúrták egy kampányeseményen, ezért korábban már többször is kezelték kórházban hasi fájdalmakkal.

Vasárnap óta Bolsonaro több ezer támogatója ostromolta meg nagy károkat okozva a kongresszus, az elnöki hivatal és legfelsőbb bíróság épületét Brazíliavárosban, az októberi választások érvénytelenítését követelve.

Bolsonaro támogatója követ hajít a rendőrök felé a vasárnapi tüntetésen
photo_camera Bolsonaro támogatója követ hajít a rendőrök felé a vasárnapi tüntetésen Fotó: SERGIO LIMA/AFP

A brazil biztonsági szolgálatok 1500 tüntetőt tartóztattak le hétfő estig, nagy részüket, 1200 tüntetőt ma. A rendőrség mellett a katonaságot is bevetették, hétfő este a biztonsági szolgálatok elkezdték felszámolni a tüntetők táborát, amit Brazíliavárosban egy katonai támaszpont mellett állítottak fel a tüntetők.

Luiz Inácio Lula da Silva, a jelenlegi elnök korábban azt mondta, megkeresik és megbüntetik a tüntetőket, akik támadása után Lula szerint még nagyobb erővel emelkedik majd fel a brazil demokrácia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.