Lula: Meg lesznek büntetve, akik részt vettek az ostromban

2023 január 09., 05:55

Megkeresi és megbünteti Jair Bolsonaro volt kormányfő támogatóit, ígérte Brazília elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva vasárnap, miután a nemrég megbukott szélsőjobboldali vezető híveinek százai rohamozták meg Brazíliavárosban a kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét az októberi választások érvénytelenítését követelve.

Szélsőjobboldali tüntetők a brazíliavárosi parlament tetején 2023. január 8-án. A bukott elnök, Jair Bolsonaro hívei aznap a parlament mellett a legfelsőbb bíróság és az elnöki palota épületét is lerohanták, a hadsereg pedig nem segített a rendteremtésben.
photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP

A tüntetők áttörtek a kordonokon és bejutottak az épületekbe, a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget.

photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP

Flavio Dino igazságügyi miniszter azt mondta, már kétszáz embert tartóztattak le a brazil hatóságok, és mintegy negyven buszt foglaltak le, amellyel a tüntetőket szervezetten a fővárosba szállíthatták. A miniszter „abszurd kísérletnek” nevezte a történteket. A brazil törvényhozás épületeinek megrohamozása mutat némi hasonlóságot a washingtoni Capitolium - szinte napra pontosan két évvel ezelőtti - ostromához, amellyel kapcsolatban azóta is serényen vizsgálódik a külön erre létrehozott bizottság.

photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP

A Legfelsőbb Bíróság máris három hónapra felfüggesztette Brazília kormányzóját, Ibaneis Rochát, amiért nem akadályozta a zavargásokat, és egyelőre „fájdalmasan hallgat" a történtekről. A volt elnök hat órával a zavargások után megszólalt Twitteren:

elítélte a támadást, és „bizonyítékok hiányában" tagadta, hogy köze lenne a felbujtáshoz.

Bolsonaro novemberben, több napos huzavona után végül nagy nehezen beismerte Lulával szembeni vereségét a brazil elnökválasztáson, azonban nem sokkal később újra hangoztatni kezdte, hogy szerinte választási csalás történt, ezért a szavazatok egy részét érvényteleníteni kell.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.