Lula: Meg lesznek büntetve, akik részt vettek az ostromban

január 09., 05:55

Megkeresi és megbünteti Jair Bolsonaro volt kormányfő támogatóit, ígérte Brazília elnöke, Luiz Inácio Lula da Silva vasárnap, miután a nemrég megbukott szélsőjobboldali vezető híveinek százai rohamozták meg Brazíliavárosban a kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét az októberi választások érvénytelenítését követelve.

photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP

A tüntetők áttörtek a kordonokon és bejutottak az épületekbe, a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget.

photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP

Flavio Dino igazságügyi miniszter azt mondta, már kétszáz embert tartóztattak le a brazil hatóságok, és mintegy negyven buszt foglaltak le, amellyel a tüntetőket szervezetten a fővárosba szállíthatták. A miniszter „abszurd kísérletnek” nevezte a történteket. A brazil törvényhozás épületeinek megrohamozása mutat némi hasonlóságot a washingtoni Capitolium - szinte napra pontosan két évvel ezelőtti - ostromához, amellyel kapcsolatban azóta is serényen vizsgálódik a külön erre létrehozott bizottság.

photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP
photo_camera Fotó: JOEDSON ALVES/Anadolu Agency via AFP

A Legfelsőbb Bíróság máris három hónapra felfüggesztette Brazília kormányzóját, Ibaneis Rochát, amiért nem akadályozta a zavargásokat, és egyelőre „fájdalmasan hallgat" a történtekről. A volt elnök hat órával a zavargások után megszólalt Twitteren:

elítélte a támadást, és „bizonyítékok hiányában" tagadta, hogy köze lenne a felbujtáshoz.

Bolsonaro novemberben, több napos huzavona után végül nagy nehezen beismerte Lulával szembeni vereségét a brazil elnökválasztáson, azonban nem sokkal később újra hangoztatni kezdte, hogy szerinte választási csalás történt, ezért a szavazatok egy részét érvényteleníteni kell.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt