Rácz András: Mi várható az orosz–ukrán háborúban 2023-ban? (2. rész)

háború
2023 január 11., 10:01
comments 42

Elemzésem első részében némi elméleti áttekintés után megvizsgáltam három olyan trendet, amely nagy valószínűséggel meg fogja határozni a háború alakulását 2023-ban. Az első, hogy az ukrán társadalom kész és képes folytatni a harcot, nem látszik tehát, hogy akár a háborús nehézségek, akár az orosz támadások meg tudnák törni a lakosság morálját. A második, hogy az orosz lakosság a súlyos katonai veszteségek és a gazdasági nehézségek ellenére sem fog fellázadni a háború miatt a Kreml ellen; másképp fogalmazva, Vlagyimir Putyin elnöknek nem kell olyan társadalmi nyomással számolnia, ami közvetlenül a háború befejezésére kényszerítené.

A harmadik trend problémásabb Putyin számára, ez pedig az, hogy az orosz hadsereg katonai képességei egyáltalán nem végtelenek. Rettenetesen súlyosak a személyi veszteségek, és bár ezeket létszám tekintetében bizonyos mértékig lehet pótolni újabb és újabb mozgósítási hullámokkal, a tapasztalt tisztek és tiszthelyettesek kiképzése évtizedes folyamat lesz. Hasonló a helyzet a megsemmisült modern haditechnikai eszközökkel is, melyek pótlása rövid távon szinte lehetetlen.

photo_camera Kilőtt orosz harcjárművek Kijevben, 2023. január 5-én Fotó: SAMEER AL-DOUMY/AFP

Az orosz hadsereg mostanra dokumentáltan elveszítette harckocsijai 60%-át és páncélozott szállító járművei körülbelül 40%-át. Bár súlyosak az ukrán veszteségek is, Ukrajna folyamatosan, ráadásul növekvő mennyiségben kap modern fegyvereket és felszereléseket a Nyugattól, míg Oroszországnak nincsenek ilyen tartalékai. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy Oroszország legfeljebb egy éven belül rá fog kényszerülni, hogy jelentősen csökkentse a harcok intenzitását, másképp egyszerűen elfogynának hadereje bizonyos képességei.

A szankciók hatása: összeomlás nem lesz

Mostanra jól látszik, hogy az orosz gazdaság a szankciók ellenére nem fog összeomlani 2023-ban.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.