Fehéroroszországba érkezett az orosz szárazföldi csapatok parancsnoka

háború
2023 január 12., 14:48

Csütörtökön Fehéroroszországba látogatott Oleg Szaljukov, az orosz szárazföldi erők főparancsnoka, hogy ellenőrizze az országban állomásozó orosz csapatok készültségét. A látogatásra egy nappal azután került sor, hogy Szaljukovot az ukrajnai invázió egyik parancsnokhelyettesévé nevezték ki.

Oleg Szaljukov
photo_camera Oleg Szaljukov Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

Az orosz védelmi minisztérium szerdán váltotta le az Armageddon tábornokként ismert Szergej Szurovikint az Ukrajnát megszálló csapatok éléről (pedig csak október elején nevezték ki), és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt ültették a helyére.

Az ukrán vezetés attól tart, hogy az év elején újabb orosz támadás indul Fehéroroszország felől. Január 16-tól február elsejéig közös légi hadgyakorlatot tart az orosz-fehérorosz regionális katonai egység légi köteléke. A fehérorosz-orosz közös katonai erőt tavaly hozták létre a fehérorosz védelmi miniszter akkori közlése szerint tisztán védelmi céllal.

Fehéroroszország többször kinyilvánította, hogy nem fog részt venni orosz szövetségesének Ukrajna ellen indított hadműveletében, de Alekszandr Lukasenko elnök február 24-én engedélyezte, hogy Oroszország fehérorosz területről betörjön Észak-Ukrajnába, és októberben elrendelte, hogy az orosz erőkkel együtt csapatokat vezényeljenek az ukrán határ közelébe. Vlagyimir Putyin decemberben személyesen utazott Minszkbe tárgyalni. (Belta)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.