Az oroszok két hullámban is rakétákkal lőtték Ukrajnát

háború
2023 január 14., 18:33
comments 20

Több halottja és sok sebesültje van a második orosz rakétatámadás-hullámnak, ami a nap folyamán érte Ukrajnát, órákkal a Kijevre és Harkivra mért korábbi rakétacsapás után.

Részben lerombolt lakóház Dnyipróban.
photo_camera Részben lerombolt lakóház Dnyipróban. Fotó: Vitalij Matoha/AFP

A reggeli támadás után az egész országra légiriadót rendeltek el. A második hullámban támadott célpontok közé tartozik Odesza, Harkiv, Krivij Rih, Lviv, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Mikolajiv és a főváros, Kijev is. Robbanások hallatszottak a közép-ukrajnai Vinnicja megyében is. Az infrastruktúrában, ezen belül az áramszolgáltató létesítményekben újabb károk keletkeztek.

Részben összeomlott egy 9 emeletes lakóház

A második rakétatámadásban a közép-ukrajnai Dnyipróban egy 9 emeletes lakóház részben összeomlott. Lakói közül öten meghaltak és 27-en megsérültek, köztük 6 gyerek is – közölte Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

photo_camera Fotó: Vitalij Matoha/AFP

A reggeli rakétatámadásban, ami Kijevet és Harkivot érte, a jelentések szerint senki sem sérült meg, de Kijev környékén a rakéták darabjai tüzet okoztak egy helyen, és épületekben is károk keletkeztek.

Nem szólt a sziréna

A rakétatámadás előtt Kijevben szokatlan módon nem szólaltak meg a szirénák, nem volt légiriadó. A légierő szóvivője, Jurij Ihnat ezt azzal magyarázta, hogy az orosz rakéták valószínűleg északról, magas, ballisztikus röppályán érkeztek. Az Ukrajinszka Pravdának azt mondta, Ukrajnának nincs képessége ballisztikus rakéták azonosítására és lelövésére.

A kijevi katonai közigazgatás közleménye szerint a reggeli rakétatámadás a főváros egy infrastrukturális létesítményét érte. Az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató fokozott tempóban dolgozik a károk elhárításán.

A DTEK, a legnagyobb ukrán magán-áramszolgáltató vállalat vészhelyzeti áramszünetet léptetett életbe Kijevben, Kijev környékén és Odeszában.

Andrij Jermak, a kijevi elnöki hivatal vezetője a rakétatámadások után azt mondta: „Az oroszok terroristák, és mindenért megbűnhődnek. Mindenki – kivétel nélkül.”

Azt mondta, az ukrán légierő tudja a dolgát. „Vissza fogunk csapni” – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.