Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke: „Nem Orbán rendszere korrupt, hanem az egyes emberek”

PÉNZ
január 16., 14:01
comments 67

„Nem Orbán rendszere korrupt, hanem az egyes emberek”, mondta a Bloombergnek adott interjúban Bíró Ferenc, a nemrég megalakult korrupcióellenes szervek, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke. Bíró a lapnak azt mondta,

nem szabad egyenlőségjelet tenni a kormány és a korrupció közé, mert szerinte Magyarországon nem nagyobb mértékű a korrupció, mint máshol. Arra viszont decemberben nem tudott ígéretet tenni, hogy az Integritás Hatóság tagjainak nevei és pályázatai átláthatóan, nyilvánosan elérhetőek lesznek. Bíró arról is beszélt, fontos, hogy a Hatóság

jó viszonyban legyen más állami szervekkel, mert„egy ilyen mértékű problémával nem lehet egyedül megküzdeni".

photo_camera Bíró Ferenc Fotó: ATV/Egyenes Beszéd

A Hatóság elnöke novemberben az ATV-nek azt mondta, „tulajdonképpen mindegy, hogy a hatóság miért lett létrehozva, az a lényeg, hogy van", a helyzet azonban ennél eggyel árnyaltabb: a hatóságot azért kellett létrehozni, mert az Európai Unió nem volt elégedett a kormány korrupcióellenes intézkedéseivel, és jogállamisági feltételekre hivatkozva befagyasztotta az uniós támogatások kifizetését.

Az interjú szerint még időbe telik - Bíró szerint akár több évig is eltarthat -, mire teljes gőzerővel működni kezd a Hatóság, azonban a következő hetekben rengeteg szakembert tervez felvenni, hogy segítsenek a csalások és a korrupció felderítésében. A munkacsoport felfüggesztheti a közbeszerzéseket, a korrupciógyanús esetekben vizsgálatára kényszerítheti az állami hatóságokat, vádat azonban nem emelhet, és nyomozást sem indíthat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt