Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke: „Nem Orbán rendszere korrupt, hanem az egyes emberek”

PÉNZ
2023 január 16., 15:01

„Nem Orbán rendszere korrupt, hanem az egyes emberek”, mondta a Bloombergnek adott interjúban Bíró Ferenc, a nemrég megalakult korrupcióellenes szervek, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke. Bíró a lapnak azt mondta,

nem szabad egyenlőségjelet tenni a kormány és a korrupció közé, mert szerinte Magyarországon nem nagyobb mértékű a korrupció, mint máshol. Arra viszont decemberben nem tudott ígéretet tenni, hogy az Integritás Hatóság tagjainak nevei és pályázatai átláthatóan, nyilvánosan elérhetőek lesznek. Bíró arról is beszélt, fontos, hogy a Hatóság

jó viszonyban legyen más állami szervekkel, mert„egy ilyen mértékű problémával nem lehet egyedül megküzdeni".

photo_camera Bíró Ferenc Fotó: ATV/Egyenes Beszéd

A Hatóság elnöke novemberben az ATV-nek azt mondta, „tulajdonképpen mindegy, hogy a hatóság miért lett létrehozva, az a lényeg, hogy van", a helyzet azonban ennél eggyel árnyaltabb: a hatóságot azért kellett létrehozni, mert az Európai Unió nem volt elégedett a kormány korrupcióellenes intézkedéseivel, és jogállamisági feltételekre hivatkozva befagyasztotta az uniós támogatások kifizetését.

Az interjú szerint még időbe telik - Bíró szerint akár több évig is eltarthat -, mire teljes gőzerővel működni kezd a Hatóság, azonban a következő hetekben rengeteg szakembert tervez felvenni, hogy segítsenek a csalások és a korrupció felderítésében. A munkacsoport felfüggesztheti a közbeszerzéseket, a korrupciógyanús esetekben vizsgálatára kényszerítheti az állami hatóságokat, vádat azonban nem emelhet, és nyomozást sem indíthat.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.