Közös hadgyakorlatba kezdett Oroszország és Fehéroroszország

külföld
január 16., 8:15
comments 8

Oroszország és Fehéroroszország hétfőn közös hadgyakorlatot kezdett - közölte a fehérorosz védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a két szövetséges ország január 16. és február 1. között légi hadgyakorlatokat tart az összes fehérorosz katonai repülőtéren, a manőverekben közreműködik egy gépesített dandár is - közölte a fehérorosz védelmi minisztérium.

Minszk szerint a légi gyakorlatok védelmi jellegűek, és az ország nem lép be az ukrajnai háborúba.

Az ukrán fővárosban és a Nyugaton is attól tartanak, hogy Moszkva Fehéroroszországot felhasználva újabb szárazföldi támadást indíthat Ukrajnában, akárcsak tavaly februárban, amikor fehérorosz területről, északról is orosz csapatok léptek be Ukrajna területére

Pavel Muravejka, a fehérorosz biztonsági tanács első helyettese a fehérorosz védelmi minisztérium Telegram-csatornáján vasárnap azt közölte, hogy fenntartják a visszafogottságot és a türelmet, szárazon tartják a puskaport. Úgy vélekedett, hogy a helyzet az ország Ukrajnával közös déli határán "nem túl nyugodt", és Ukrajna "provokálja" Fehéroroszországot. "Készen állunk bármilyen provokatív akcióra Ukrajna részéről" - tette hozzá.

Moszkva tagadja, hogy nyomást gyakorolna Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökre, hogy aktívabb szerepet vállaljon az ukrajnai konfliktusban.
Ukrajna folyamatosan esetleges fehéroroszországi támadásokra figyelmeztet. Volodimir Zelenszkij elnök a múlt héten azt mondta, hogy az országnak készen kell állnia a fehérorosz határon. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt