Újabb nő vádolja szexuális zaklatással Placido Domingo operaénekest

külföld
2023 január 16., 06:10
comments 77

Újabb énekesnő vádolja Placido Domingót azzal, hogy szexuálisan zaklatta. A nő névtelenül, elsötétítve beszélt arról a La Sexta tévécsatorna egyik vasárnapi műsorában, hogy Domingo a 2000-es évek elején egy próba alatt meg akarta fogni a fenekét, illetve egy másik alkalommal megpróbálta megcsókolni.

Placido Domingo 2021-ben egy állami ünnepségen
photo_camera Placido Domingo 2021-ben egy állami ünnepségen Fotó: OSCAR GONZALEZ/NurPhoto via AFP

„Az egyik első dolog, amiről szólnak neked, az az, hogy ne utazz egyedül a liftben Placido Domingóval - mesélte. - Először akkor éreztem kellemetlenül magam, amikor egy próbán mindenki előtt megkérdezte tőlem, belerakhatja-e a kezét az aranyos kis zsebembe, mert olyan nadrág volt rajtam, aminek hímzett hátsó zsebe volt. Gyomorgörcsöm lett attól, hogy mit mondjak neki, hogy normálisan folytatni tudjuk a próbát. Ha nemet mondok, annak következményei lesznek, és ha igent, abba bele sem merek gondolni.”

Az énekesnő elmondta azt is, hogy nem jelentette az operasztárt a főnökeinek és a hatóságoknak sem: „Ő Domingo. Sérthetetlen. Nem kellene annak lennie, mégis én rejtőzöm árnyékba.” Domingo menedzsere egyelőre nem reagált a hírre.

A világhírű operaénekest 2019-ben számos nő vádolta meg szexuális zaklatással, és több tucatnyi énekes, táncos, zenész, énektanár és más dolgozó számolt be arról, hogy az évek során tanúi voltak Domingo zaklató viselkedésének. Emiatt távoznia kellett a New York-i Metropolitan operaház produkcióiból, az állami spanyol színházakban lemondták a fellépéseit, ahogy a San Franciscó-i operában tervezett műsorát is. Lemondott a Los Angeles-i operaház igazgatói posztjáról, ahol tíz zaklatási esetet találtak hihetőnek.

Domingo ellen egyik esetben sem indult büntetőeljárás, és ő maga sosem ismerte el, hogy bármi rosszat tett volna. Az amerikai zenei művészek céhének (AGMA) 2020-as vizsgálata után annyit mondott, hogy tiszteletben tartja a nőket, akik megszólaltak, és igazán sajnálja, hogy fájdalmat okozott nekik. Egy 2022-es spanyol interjúban azt állította, hogy sohasem zaklatott senkit, és hogy az AGMA vizsgálata részrehajló volt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.