Csaltak az önvezető Tesla promójában

TECH
2023 január 18., 11:12

Ashok Elluswamy, a Tesla Autopilot szoftveréért felelős mérnökének vallomása szerint „megrendezett” volt az a 2016-os videó, amelyben a Tesla önvezető technológiáját népszerűsítették. Elmondása szerint az autó valójában nem tudott megállni a piros lámpánál, majd elindulni, ha a lámpa zöldre váltott.

A videót akkor a Tesla-vezér Elon Musk is közzétette Twitteren mint bizonyítékot, hogy „a Tesla önmagát vezeti”. Elluswamy szerint azonban a Model X nem volt képes az önvezetésre, ezt a Reuters szerint júliusban mondta tanúvallomásában, egy Tesla elleni perben, amelyet egy 2018-as, halálos baleset miatt indítottak.

A cikk szerint ez a 2022-es vallomás – amelyet csak most tettek közzé – az első alkalom, hogy egy Tesla-alkalmazott megerősítette és részletezte, hogyan készült a kérdéses promóvideó, amelyben a következő szöveg is szerepelt: „A vezetőülésben ülő személy csak jogi okokból van ott, nem csinál semmit, az autó önmagát vezeti.”

Elluswamy, Musk és a Tesla egyelőre nem reagált az ügyben. A cég azonban figyelmeztette a Teslát használó sofőröket, hogy az autopilot funkció használata közben is tartsák a kezüket a kormányon. (Reuters)