A Mandiner szakcikkben magyarázza el, hogy kifejezetten jó hír az Európa-rekord magyar infláció

Média
2023 január 19., 10:07
comments 103

Lehet ugyan, hogy decemberben ismét a magyar infláció volt a legmagasabb Európában, ezzel megőriztük a novemberi vezető helyünket, a kontinensen pedig csak ámulhatnak azon, hogy mennyire drágulnak a magyar élelmiszerek. Közben az Eurostat új indikátora szerint az EU-ban csak Bulgáriában alacsonyabbak a fizetések Magyarországnál.

De mindezt lehetne kicsit pozitívabban is látni. A Mandineren jelent meg az

„Ezért örülhetünk a magas inflációs mutatóinknak”

című cikk.

A szerzője Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetője, és a címmel összhangban a cikk úgy kezdődik, hogy

„Ha mögé nézünk és más oldalról értékeljük, akkor a magas magyar drágulási ütem kifejezetten jó hír a hazai lakosságnak”.

Az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetője úgy folytatja, hogy „Az infláció rossz. A magas infláció nagyon rossz. Hazánk drágulási üteme európai viszonylatban is jelentős, ez pedig egyértelműen mutatja, hogy valamit elrontottunk”, de csak azért írja mindezt, hogy elhatárolódhasson tőle: „Ezek a mondatok gyakran hangzanak el manapság. A gond csak az, hogy a mostani helyzetben az ilyen egyszerű helyzetértékelések tévútra vezethetnek minket”.

Ezután szóba kerül a budapesti és a vidéki árak közötti különbség és a lakossági földgázár, európai összehasonlításban.

Végül a cikk végén visszatérünk a címhez és az indításhoz:

„A magas magyar gázinflációs ráta tehát nem azt jelenti, hogy itthon rosszabb lenne a fogyasztók helyzete, mint más országokban. Sőt, a hazai fogyasztók mind árak, mint pedig az árnövekedés tekintetében kedvező helyzetben vannak. A magas inflációs ráta adott esetben tehát igazából jó hír nekünk magyaroknak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.