Bulgária titokban üzemanyagot és lőszert szállított Ukrajnának a háború első hónapjaiban

háború
2023 január 19., 05:44

Az Európai Unió egyik legszegényebb országa, amelyet sokáig Moszkva-barátnak tartottak, a Guardian beszámolója szerint a háború első hónapjaiban titokban nagy mennyiségű lőszerrel és gázolajjal látta el Ukrajnát.

Kiril Petkov volt miniszterelnök és a pénzügyminiszter Asszen Vaszilev beszámolója szerint 2022 tavaszán az ukrán oldalon Bulgária biztosította a lőszerek 30 százalékát, sokszor pedig az üzemanyag 40 százalékát. Erről Dmitro Kulebával, az ukrán külügyminiszterrel együtt beszéltek a Die Weltnek adott interjúban.

A Guardian azt írja, Petkovnak azért kellett mindezt titokban csinálnia, mert a bolgár politikában sokan nyíltan Kreml-barátok, például Petkov szocialista koalíciós partnerei is. Közben meg felmérések szerint a bolgárok több mint 70 százaléka félt és ellenezte, hogy fegyvert szállítsanak Ukrajnának.

Az is kiderült, hogy Bulgária nem közvetlenül szállított lőszert és üzemanyagot Ukrajnába, hanem, ahogy a cikkben is írják, bolgár közvetítők intézték ezeket, és légi úton Lengyelországon keresztül, szárazföldön pedig Románián és Magyarországon keresztül szállították, amit pedig az Egyesült Államok és Nagy-Britannia fizetett.

Moszkva minderre végül kibertámadással és azzal vágott vissza, hogy már április 27-én leállította a gázszállításokat Bulgáriába. Petkov azt mondta, az energiaválságot végül úgy oldották meg, hogy megszervezte két tartályhajónyi cseppfolyósított földgáz szállítását az Egyesült Államokból, jelezve közben, hogy „mindig van kiút az Oroszországtól való függőségből”.

Kormánya júniusban végül megbukott a bizalmatlansági szavazás után, decemberben pedig a bolgár parlament megszavazta, hogy hivatalosan is engedélyezzék a fegyverszállításokat Ukrajnának. (Guardian)