Százezren tüntettek Netanjahu kormánya ellen

külföld
január 22., 08:46
comments 4

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb kormányellenes tüntetését tartották szombat este Tel Avivban, ahol becslések szerint 110 ezren vonultak utcára.

A résztvevők a néhány hete megalakult kormány antidemokratikus iránya miatt tiltakozik, egy BBC által idézett tanár például a nők, a melegek, a szegények és a palesztinok jogait félti. A szervezők azt mondják, a kormányzati rendszer ellen indított puccsot próbálják épp megakadályozni.

Az elmúlt két hétben több izraeli városban tartottak tüntetéseket, de ezek mögött nincs egységes mozgalom.

photo_camera Fotó: GILI YAARI/NurPhoto via AFP

A Benjamin Netanjahu vezette koalíciónak két szélsőjobboldali párt, a Vallásos Cionista Párt és az Ocma Jehudit (Zsidó Erő) is tagja. Utóbbi vezetője, az arabellenességgel karriert építő Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszteri posztot kapott, majd első útja a Templom-hegyre vezetett, ami nagyon kényes pont a zsidóság és az iszlám viszonyában.

Az új kormány hozzányúlna az igazságszolgáltatáshoz, és lehetővé tenné, hogy utólag felülbírálják a Legfelsőbb Bíróság döntéseit. Ez azért is érzékeny pont, mert Netanjahu épp egy korrupciós per fővádlottja.

photo_camera Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

Azzal vádolják, hogy korábbi miniszterelnöki ciklusában feleségével 200 ezer dollárnyi ajándékot fogadott el üzletemberektől, amikért cserébe a posztját kihasználva szívességeket tett. Más vádpontok mellett azért is felelnie kell, mert az ügyészség szerint kedvezőbb jogszabályi környezetet ígért a legnagyobb napilapnak, ha hajlandók előnyös színben feltüntetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt