Az oroszok nem építik újjá a lerombolt Azovsztal gyáróriást

háború
január 24., 15:47
comments 3

Nem építik újjá az Azovsztal acélgyártó üzemet, amelyet az orosz hadsereg 2022 tavaszán, Mariupol elfoglalása során semmisített meg – közölte Julija Makszimova, az orosz építésügyi minisztériumnak alárendelt Roszkapsztroj szövetségi autonóm intézmény igazgatója. „Arra a szovjet léptékre, amekkora az üzem korábban volt, lehetetlen és veszteséges lenne visszaállítani” – mondta a TASZSZ hírügynökségnek. Makszimova hozzátette, Mariupolban a másik óriásvállalatot, az Iljics üzemet is bezárták, és soha többé nem fog a korábbi módon működni.

photo_camera Az Azovsztal acélgyárba még április végén visszahúzódott ukrán védőket egy hónapon át bombázták, ennek az oroszpárti szakadárok által közzétett videónak az alapján kazettás bombákkal, más felvételek szerint fehér foszforral is Fotó: -/AFP

Makszimova szerint mivel az Azovsztalhoz hasonló vállalatokat a Szovjetunió tervgazdaságában építették, akkor megfelelőek és jövedelmezőek voltak, de most „a régió gazdaságát újra kell gondolni”.

„Megértjük, hogy nem elég az embereknek, ha újjáépülnek a lakások, hanem munkát is kell adni nekik a környéken. Természetesen a városrehabilitációs terv kompenzációs intézkedéseket is tartalmaz” – mondta az igazgató, aki szerint költséghatékonyabb a régió mezőgazdasági bázisának fejlesztése.

2022 nyarán, amikor az orosz hadsereg már teljesen ellenőrzése alá vonta Mariupolt, Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta, az Azovsztal ipari parkként vagy rekreációs területként fog tovább működni. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt