Leköszönt miniszterelnöki posztjáról Jacinda Ardern

POLITIKA
január 24., 08:26
comments 2

Érzelmes búcsút vett utolsó miniszterelnöki munkanapján Jacinda Ardern, Új-Zéland valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke. Habár Ardern múlt szerdán azzal indokolta váratlan lemondását, hogy nincs már benne elég szusz az ország vezetéséhez, új-zélandi politikusok úgy gondolják, hogy a személye elleni folyamatos támadások, becsmérlés, fenyegetések és a zaklatás is döntő ok lehetett. Sőt, van olyan képviselő, aki szerint Ardernt egyenesen elüldözték a hivatalából.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Utolsó munkanapján a kormányfő Ratanába, egy maori kisvárosba ment, ahol egyhetes ünnepséget tartanak Tahupotiki Wiremu Ratana próféta születésnapja alkalmából. Ardern beszédében megköszönte a választóknak, hogy bizalmat szavaztak neki, és „élete legnagyobb kiváltáságnak" nevezte, hogy miniszterelnök lehetett.

Az ország következő vezetője Chris Hipkins lesz, aki a kormányzó Munkáspárt egyedüli jelöltje. Hipkins szerint Ardern inspirációt jelent minden nő és kislány számára, de sokat kell még dolgozni azért, hogy a női vezetők ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint a férfiak. Szerinte a társadalmi egy része visszataszító módon kezelte Ardernt, és a férfiak felelőssége is, hogy kiálljanak az ilyen jelenségek ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt