Leköszönt miniszterelnöki posztjáról Jacinda Ardern

POLITIKA
január 24., 08:26
comments 2

Érzelmes búcsút vett utolsó miniszterelnöki munkanapján Jacinda Ardern, Új-Zéland valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke. Habár Ardern múlt szerdán azzal indokolta váratlan lemondását, hogy nincs már benne elég szusz az ország vezetéséhez, új-zélandi politikusok úgy gondolják, hogy a személye elleni folyamatos támadások, becsmérlés, fenyegetések és a zaklatás is döntő ok lehetett. Sőt, van olyan képviselő, aki szerint Ardernt egyenesen elüldözték a hivatalából.

Ardern utolsó munkanapján január 24-én.
photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Utolsó munkanapján a kormányfő Ratanába, egy maori kisvárosba ment, ahol egyhetes ünnepséget tartanak Tahupotiki Wiremu Ratana próféta születésnapja alkalmából. Ardern beszédében megköszönte a választóknak, hogy bizalmat szavaztak neki, és „élete legnagyobb kiváltáságnak" nevezte, hogy miniszterelnök lehetett.

Az ország következő vezetője Chris Hipkins lesz, aki a kormányzó Munkáspárt egyedüli jelöltje. Hipkins szerint Ardern inspirációt jelent minden nő és kislány számára, de sokat kell még dolgozni azért, hogy a női vezetők ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint a férfiak. Szerinte a társadalmi egy része visszataszító módon kezelte Ardernt, és a férfiak felelőssége is, hogy kiálljanak az ilyen jelenségek ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.