A CNN szerint újabb 200 ezer oroszt besorozhatnak, a Kreml tagad

háború
január 25., 13:43
comments 10

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára megbízhatatlannak nevezte a CNN információit, amik szerint az orosz hatóságok további 200 ezer embert mozgósítanak – írja a TASZSZ. Az állami ügynökség szerint Peszkovot arról kérdezték, hogy a CNN-sztori „annyira megbízhatatlan-e, mint a közösségi médiában a korábbi pletykák ebben a témában”, amire Kreml szóvivője így válaszolt: „Igen. Az.”

December végén, január elején az ukrán hatóságok többször közölték, hogy Oroszországban új mozgósítási hullám készül. Az ukrán katonai hírszerzés azt állította, hogy Oroszország állítólag további 500 ezer ember mozgósítását tervezi, és a hadkötelezettség már január 15-én megkezdődhet. Volodimir Zelenszkij azt is közölte, hogy Oroszországban „új mozgósítási folyamatok” készülnek. Ukrajna képviselői nem részletezték, honnan szereztek tudomást erről.

photo_camera Mozgósított orosz katonák kiképzésen az Amur régióban 2022. szeptember 28-án. Fotó: EyePress News/EYEPRESS via Reuters Connect

A CNN kedden arról írt, hogy Putyin újabb mozgósítási hullámot fontolgat, és akár 200 ezer embert besoroznak a hadseregbe. Erről hírszerzési adatokat ismerő amerikai és nyugati illetékesek számoltak be a tévécsatornának. A források szerint az új mozgósítási hullám „csendesebb” lesz. A nyugati hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője a CNN-nek azt mondta, Putyin még nem hozott végleges döntést az új mozgósítási körről, mert „szinte biztosan aggódik a közfelháborodás és a negatív gazdasági következmények miatt”. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt