Moszkva betiltotta a Moszkvai Helsinki Csoportot, Oroszország legrégibb jogvédő szervezetét

FASIZMUS
2023 január 25., 16:35

Az orosz igazságügyi minisztérium kezdeményezésére a moszkvai városi bíróság felszámolta az ország legrégibb jogvédő szervezetét, a Moszkvai Helsinki Csoportot.

photo_camera Illusztráció: Orbán Viktor/Facebook

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a végzésnek csak a rendelkezést tartalmazó részét tették közzé, az indoklása egyelőre nem ismert, de az igazságügyi minisztérium arra hivatkozott, hogy az eredetileg regionális (moszkvai) szervezetként bejegyzett Moszkvai Helsinki Csoport jogellenesen országos tevékenységet végzett.

A döntés nem jogerős, a jogvédő szervezet ügyvédje már jelezte is, hogy fellebbez. Genri Reznyik ügyvéd felidézte, hogy a szervezetet az 1980-as években egyszer már feloszlatták, de hét év múlva újra működött. Azt reméli, hogy ezúttal nem fog ennyi idő eltelni.

A Moszkvai Helsinki Csoport az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1975-ben a finn fővárosban aláírt záróokmánya nyomán 1976. május 12-én alakult meg. A szervezet az utóbbi években egyre nagyobb hatósági nyomás alá került. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.