Moszkva betiltotta a Moszkvai Helsinki Csoportot, Oroszország legrégibb jogvédő szervezetét

FASIZMUS
január 25., 16:35
comments 1

Az orosz igazságügyi minisztérium kezdeményezésére a moszkvai városi bíróság felszámolta az ország legrégibb jogvédő szervezetét, a Moszkvai Helsinki Csoportot.

photo_camera Illusztráció: Orbán Viktor/Facebook

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a végzésnek csak a rendelkezést tartalmazó részét tették közzé, az indoklása egyelőre nem ismert, de az igazságügyi minisztérium arra hivatkozott, hogy az eredetileg regionális (moszkvai) szervezetként bejegyzett Moszkvai Helsinki Csoport jogellenesen országos tevékenységet végzett.

A döntés nem jogerős, a jogvédő szervezet ügyvédje már jelezte is, hogy fellebbez. Genri Reznyik ügyvéd felidézte, hogy a szervezetet az 1980-as években egyszer már feloszlatták, de hét év múlva újra működött. Azt reméli, hogy ezúttal nem fog ennyi idő eltelni.

A Moszkvai Helsinki Csoport az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1975-ben a finn fővárosban aláírt záróokmánya nyomán 1976. május 12-én alakult meg. A szervezet az utóbbi években egyre nagyobb hatósági nyomás alá került. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt