Az 55 orosz rakétából 7 ért célba Ukrajnában

háború
2023 január 26., 20:24
comments 1

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H-59-es rakéta pedig nem ért célba – közölte az ukrán légierő parancsnoksága. A hadijelentés szerint a különböző típusú nagypontosságú rakétákat két, Oroszország területéről indított MiG-31K repülőgépről és a Kaszpi- meg a Fekete-tengerről indították.

„Az oroszok célja változatlan: az ukránokra nehezedő pszichológiai nyomás és a létfontosságú infrastruktúra lerombolása” – konstatálta Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

Lehulló rakétadarabok

Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője a Telegramon arról számolt be, hogy a fővárosra 20 rakétát lőttek ki az oroszok, de az ukrán légvédelem mindet megsemmisítette. Azt mondta, a kilőtt rakéták darabjainak lezuhanása miatt egy 55 éves férfi meghalt Kijevben, két helyi lakost pedig sérülésekkel vittek kórházba, de a kijevi infrastrukturális létesítmények rendben működnek.

Rakétatörmelékeket takarít egy kijevi munkás.
photo_camera Rakétatörmelékeket takarít egy kijevi munkás. Fotó: Olekszij Csumacsenko/Anadolu Agency via AFP

Rendkívüli áramszünetek

A Kijev megyei vezetés közben arról adott hírt, hogy a főváros térségében megrongálódott egy közelebbről meg nem nevezett energetikai létesítmény és károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában, családi és többszintes lakóépületekben meg járművekben. A megyei vezetés megerősítette, hogy a régióban rendkívüli áramszüneteket vezettek be.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy az orosz rakétacsapások miatt a legsúlyosabb helyzet az energiaszolgáltatásban Kijevben meg Odessza és Vinnicja megyékben alakult ki, de a szakemberek igyekeznek mihamarabb helyreállítani az energiaellátást.

Lefújt légiriadó

Helyi idő szerint déltájban lefújták a légiriadót Ukrajnában, ami az újabb orosz rakétatámadás miatt kiterjedt az egész ország területére és négy órán át tartott – számolt be az Ukrajinszka Pravda.

11 halott, 11 sebesült

Olekszandr Horunzsij, az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szóvivője közölte, hogy a hajnali dróntámadásnak, majd az azutáni reggeli rakétatámadásoknak az eddigi adatok szerint 11 halálos áldozata és 11 sérültje lett Ukrajnában.

Azt mondta, helyi idő szerint éjféltől 15 óráig két tűz ütött ki az országban, és 35 épületben keletkeztek károk. A legtöbb épület – beleértve családi és többszintes lakóházakat – a kijevi régióban rongálódott meg. A katasztrófavédelem több mint száz szakembere dolgozik a károk elhárításán – mondta a szóvivő.

Ocseretinét lövik az oroszok

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója közben a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők tűz alá vették Ocseretine települést a régióban, aminek következtében két helyi lakos halt meg, legalább egy pedig megsebesült. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.