Az amerikai újságíró szerint Orbán csak viccelt az EU-ból való kilépéssel

POLITIKA
2023 január 30., 05:36
comments 22

Orbán Viktor csak viccelt, amikor arra a kérdésre, hogy maradna-e az Európai Unióban, azt válaszolta, hogy „Határozott nem!” - írta a Népszavának Rod Dreher. Orbán múlt héten látta vendégül a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján résztvevő újságírók 15 fős csoportját, köztük Drehert. Az American Conservative felelős szerkesztője a találkozóról szóló beszámolójában azt írta, hogy

„a magyar miniszterelnök határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne, ám hozzátette, hogy nincs más választása, mert a hazai kivitel 85 százaléka az Unióba irányul.”

Dreher később kitörölte ezt a részt az írásából, csak annyi maradt, hogy Orbánnak személy szerint fájdalmas Magyarország EU-tagsága. A változtatás okát a Népszavának azzal indokolta, hogy

„Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott az arcán.”

Az EU-hoz való hozzáállását Dreher szerint Orbán úgy írta le, hogy egy olyan dolog,

„amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől. A továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.