Jair Bolsonaro további fél évre szóló vízumot igényelt az Egyesült Államokban

külföld
2023 január 31., 05:19

A volt brazil elnök már december 30. óta Floridában van, és úgy néz ki, maradna tovább is, miután Brazíliában vizsgálat folyik ellene. Az Egyesült Államokba eredetileg a diplomaták és államfők számára kiadott vízummal utazott, amely 30 nap után lejár.

photo_camera Fotó: SERGIO LIMA/AFP

Bolsonaro két nappal utódja, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jei beiktatása előtt érkezett az Egyesült Államokba. Ügyvédje azt nyilatkozta, a volt elnök azt tervezi, hogy „kiszellőzteti a fejét, és néhány hónapig az Egyesült Államokban turistáskodik, mielőtt eldönti, hogyan tovább”. Az ügyvéd szerint az amerikai bevándorlásiak múlt pénteken kapták meg Bolsonaro turistavízum iránti kérelmét.

Miután Bolsonaro vereséget szenvedett a választáson, január 8-án a volt elnök több ezer támogatója megtámadta a brazil kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét. A zavargások miatt bírálták Bolsonarót, aki közben már Floridában pihent.

A brazil legfelsőbb bíróság időközben jóváhagyta, hogy vizsgálatot indítsanak Bolsonaróval szemben, az amerikai képviselőház demokrata tagjai pedig azt kérték Joe Biden amerikai elnöktől, hogy vonja vissza Bolsonaro vízumát, mondván, hogy az Egyesült Államok nem adhat „menedéket” olyannak, aki „erőszakot szít”. (BBC)