Megnézte a türingiai akkugyárat a debreceni polgármester

gazdaság
január 31., 17:24
comments 13

Papp László és Barcsa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere és alpolgármestere elutazott a Debrecenben hatalmas akkumulátorgyárat építeni tervező kínai CATL nemrég megnyílt németországi gyárába. A látogatásról a debreceni polgármesteri hivatal adott ki közleményt. Papp és csapata találkozott CATL vezérigazgatójával és európai igazgatójával, valamint Arnstadt polgármesterével is.

„A gyár a 21. század legmagasabb technológiai színvonalát képviseli. Semmilyen szennyezőanyagot, veszélyforrást nem láttunk, az üzem a német biztonsági és munkavédelmi előírások maximális betartása mellett működik”.Ezt állapította meg Papp az útján a közlemény szerint. A közlemény azt is idézi a polgármestertől, hogy „Európa a jövőjét meghatározó zöld megújulás tekintetében egyértelműen az akkumulátorgyártásra épít. Nem véletlen, hogy a német politikusok – a baloldali, zöldpárti politikusok is – egyöntetűen mintaprojektként tekintenek a CATL arnstadti üzemére.”

photo_camera Papp László debreceni polgármester a CATL türingiai gyárában.

Az úttal a debreceni városvezető komoly elmaradást pótolt be, a Debrecenbe tervezett gyárról január elején tartott, botrányosra sikerült közmeghallgatáson ugyanis nem tudta föltenni a kezét, amikor a közönségből megkérdezték a felszólalókat, hogy járt-e már valaki a színpadon akkugyárban. Igaz, a Hajdupress beszámolója szerint senki sem tette föl a kérdésre a kezét, még a kínai CATL képviselője sem.

2022 augusztusában jelentette be Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy „Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a CATL, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét mintegy 3 ezer milliárd forint értékben”. Az akkori bejelentés szerint a 221 hektáron elterülő gyárban, ami európai autógyártóknak fog akkumulátorcellákat és modulokat szállítani, kilencezer új munkahely lesz

A debreceni civilek azóta tiltakoznak a gyár megépülése ellen. A január 9-én tartott közmeghallgatáson kifütyülték a kínai cég képviselőjét és számon kérték a város fideszes vezetését, hogy miért akar rengeteg jó termőföldet odaadni a környezetszennyező és nagyon energia- és vízigényes gyárnak. Legutóbb január 28-án, szombaton tiltakoztak nagyjából ezren Debrecenben a gyár megépítése ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.