link Forrás

„Nehéz feldolgozni, hogy azt mondják, zaklatást követtél el, te, aki gyerekkorodban zaklatás áldozata voltál"

jog
2023 február 01., 19:38
comments 6
  • Zaklatás miatt szerdán bűnösnek találták Pető Attilát, akit gyerekkorában molesztált egy pap. Petőt az esztergomi érsekség két vezetője, Süllei László és az azóta koronavírusban elhunyt Snell György segédpüspök jelentette fel. A bíróság szerint zaklatásnak számít az, hogy Pető az ügyében folyó eljárásról és annak következményeiről érdeklődött. Az egyházi ügyiratokat azóta sem láthatta.
  • Petőt egykori ministránsként tizenhárom éves korában zaklatta Balázs atya, akinek mára mintegy húsz áldozata került elő. Ügyét 2016 óta követi a nyilvánosság, a 444-en mintegy húsz cikkben foglalkoztunk vele.
  • Első fokon megrovásban részesítették, de Pető és ügyvédje szimbolikus okok miatt fellebbezett a hat üzenet és a „túl sok" telefonhívás miatt kiszabott ítélettel szemben. Szerintük minden túlélőre nézve fontos üzenet lett volna, hogy végül ne az áldozatot kiáltsák ki zaklatónak. Petőt másodfokon is bűnösnek találták.
  • Ez az ügy nemcsak a túl sok vagy túl kevés telefonhívásról, hanem az igazság kereséséről és annak megakadályozásáról szól, mondta a Pető Attilát képviselő ügyvéd és a Helsinki Bizottság munkatársa, Fazekas Tamás a tárgyalás után. Pető szerint a küzdelme semmiképp sem volt hiábavaló.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.