Mianmar több területén statáriumot vezetett be a hadsereg

évforduló
2023 február 02., 18:46
comments 1

A Mianmarban puccsal hatalomra került hadsereg statáriumot hirdetett ki az ország egyes területein, egy nappal azután, hogy meghosszabbította a rendkívüli állapotot.

Aung Lin Dve, a katonai államigazgatási tanács titkára az MRTV állami televízió adásában bejelentette, hogy az ország 14 régiója közül nyolcban, 37 településen statáriumot vezettek be.

A lázadók leverése

Az intézkedés leginkább azokat az északnyugati területeket érinti, ahol a leghevesebb harcok folynak a hadsereg és a Népvédelmi Erő lázadószervezet fegyveresei között.

Ang Lin Dve a beszédében elmondta, hogy a biztonság és a jogállamiság hatékony visszaállításának érdekében szükség van a hadiállapot bevezetésére az érintett területeken.

A hadiállapot teljes hatalmat ad a hadseregnek a meghatározott terület felett, beleértve a közigazgatási, igazságszolgáltatási és bűnüldözési feladatokat is.

Naj Phone, az illegalitásban működő „nemzeti egységkormány” szóvivője azt mondta: a junta nem nyerheti meg a háborút, és megfenyegette a katonákat, hogy a „nép vissza fog vágni”.

Néma sztrájkkal tiltakoznak Rangunban a katonai puccs második évfordulóján február 1-én.
photo_camera Néma sztrájkkal tiltakoznak Rangunban a katonai puccs második évfordulóján február 1-én. Fotó: STR/AFP

Még erősebb lett a hadsereg

Szerdán bejelentették a kormány és a katonai államigazgatási tanács jelentős átalakítását is. Az állami lapok szerint az átszervezés egy „modern, valódi és fegyelmezett demokratikus nemzet kialakítása érdekében, valamint a nemzet és a kisebbségi etnikumok javára” történt. Az áthelyezések és az elbocsátások konkrét okait nem közölték.

A kormány – ami elméletileg a nemzet legfőbb közigazgatási szerve – a gyakorlatban kevesebb hatalommal rendelkezik, mint a katonai dominanciájú Államigazgatási Tanács. A kabinet hatalmát tovább csökkenti a szükségállapot, ami lehetővé teszi a hadseregnek, hogy gyakorolja az összes kormányzati funkciót, és a katonai vezetőt, Min Aung Hlaing tábornokot törvényhozói, igazságszolgáltatási és végrehajtó hatalommal ruházza fel.

A kormány átalakítása

Az átalakítás részeként a védelmi, a belügyi, a közlekedési és a tájékoztatási meg a tervezési és pénzügyminisztert egyidejűleg miniszterelnök-helyetteseknek nevezték ki, közvetlenül Soe Vin altábornagy alá rendelve.

Vunna Maung Lvin külügyminisztert pedig áthelyezték az Államigazgatási Tanácsba.
A mezőgazdasági, az állattenyésztési és öntözési, az építésügyi, a szálloda- és idegenforgalmi, valamint az etnikai ügyekért felelős minisztereket is leváltották.

A hadsereg 2021. február 1-én vezetett be rendkívüli állapotot az országban, miután erővel átvette a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a 2020. novemberi választást az addigi civil vezetés elcsalta.

Szerdán a katonai kormányzat harmadszor is meghosszabbította fél évvel a rendkívüli állapotot, indokolásuk szerint azért, hogy stabilizálhassák az országot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.