Amerika kiűzné a Wagnert Líbiából és Szudánból

külföld
2023 február 03., 10:30

Az amerikai kormány az egyiptomi és emirátusokbeli vezetéssel közösen igyekszik rábírni a líbiai és szudáni katonai erőket, hogy szakítsák meg a kapcsolatot a Wagner nevű orosz zsoldossereggel.

Az egyre erőteljesebb amerikai fellépésről névtelen líbiai, szudáni és egyiptomi források beszéltek az AP-nek, szerintük mostanában minden találkozón ez az első számú téma. William Burns, a CIA vezetője nyilvánosan is elismerte, hogy nagyon keményen küzdenek a Wagner térnyerésével szemben.

photo_camera Fotó: HAZEM TURKIA/Anadolu Agency via AFP

Szudánban még a korábbi diktátor, Omar el-Basír idején jelentek meg a Wagner katonái, akik a magas beosztású vezetők és kiemelt létesítmények védelmén túl azzal is foglalkoznak, hogy jól jövedelmező bányakoncessziókat szerezzenek meg, növelve az orosz befolyást a kontinensen.

A csoportot Jevgenyij Prigozsin, a Putyin séfjeként ismert orosz oligarcha alapította, és az ukrajnai háborúban is aktív. Az afrikai terjeszkedés segíthet abban is, hogy a kibányászott aranyat és más nyersanyagokat a nyugati szankciók megkerülésével adják el.

Az amerikai kormány decemberben nemzetközi bűnszervezetté nyilvánította a Wagnert, és újabb exportkorlátozásokat vezetett be, hogy nehezítse a csoport helyzetét.

Líbiába 2018-ban érkeztek meg a Wagner zsoldosai, hogy a Khalifa Haftar tábornagy vezette lázadók oldalán harcoljanak. A 2020-as tűzszünet megkötése óta leginkább olajlétesítmények közelében tartózkodnak, nem tudni, pontosan mennyien. Ezenkívül szintén katonai kiképzést nyújtanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.