Charles Michel szerint Ukrajna az EU tagja lesz

külföld
2023 február 03., 19:40
comments 4
Charles Michel (a kép előterében), az Európai Tanács elnöke, Volodimir Zelenszkij (k) ukrán elnök és Ursula von der Leyen (j), az Európai Bizottság elnökének társaságában a kijevi EU-ukrán csúcson 2023. február 3-án.
photo_camera Charles Michel (a kép előterében), az Európai Tanács elnöke, Volodimir Zelenszkij (k) ukrán elnük és Ursula von der Leyen (j), az Európai Bizottság elnökének társaságában a kijevi EU-ukrán csúcson 2023. február 3-án. Fotó: HANDOUT/AFP

“Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz” - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Kijevben pénteken, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón. A csúcstalálkozó fő témája az volt, hogy Ukrajna tagjelöltként hogyan haladt az EU-csatlakozás követelményeinek terén, illetve hogy mik lehetnek az Ukrajna elleni orosz agresszióra adandó válaszlépések. "A Kreml nem félemlített meg bennünket, mert az EU és Ukrajna egy család. (...) Az ukránok egyértelműen a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett döntöttek. Az Önök jövője velünk van a mi közös Európai Uniónkban. Az Önök sorsa a mi sorsunk" - fogalmazott Michel.

A sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az EU kezdetnek egymilliárd eurót különít el Ukrajnának az orosz agresszió okozta károk gyors helyreállítására. Majd rátért az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomagra, amelyben tízmilliárd euró értékű korlátozások lesznek. Az EU várhatóan február 24-ig elfogadja a csomagot, mondta.

A csúcstalálkozón az EU beleegyezett, hogy Ukrajna tavasszal időközi értékelést kapjon a tagjelölti kritériumok teljesítéséről, ami által jelenleg úgy látszik, hogy 2023-ban elkezdődhetnek az Ukrajna csatlakozásáról szóló tárgyalások. Korábban Kijev jelezte, hogy a végrehajtás értékelését és a problémák leírását tartalmazó dokumentum nélkül Ukrajna nem tud "korrekciós munkát" végezni, ami azzal fenyegetett, hogy 2023-ban nem kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások. A pénteki megegyezéssel ez a veszély elhárult.

A csúcstalálkozót megelőzően csütörtökön az EU delegáció közös ülést tartott az ukrán kormánnyal és Volodimir Zelenszkij elnökkel. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.