Megtiltották a rovarevést Katarban

külföld
2023 február 03., 15:21

Tilos a rovaralapú termék fogyasztása Katarban, mert azok nem felelnek meg az iszlám által megengedett (halal) étkezés szabályainak, írja az MTI a katari egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozva.

Muszlim teológusok szerint az iszlám nem tiltja egyértelműen a rovarok fogyasztását. A hittudósok többsége megengedett élelmiszernek tartja a sáskát, mert a Koránban említést tesznek róla, míg mások tisztátalan állatoknak tekintik a rovarokat. A közlemény szerint a bejelentést az indokolta, hogy egyes országok elfogadták a rovarok élelmiszerként való hasznosítását.

A rovarok iránti kereslet egyre inkább nő, sokak szerint ezzel lehetne csökkenteni a hústermelésből adódó károsanyag-kibocsátást, hiszen a rovarfehérje előálltása fajlagosan kevesebb földet, vizet és takarmányt igényel, mint a hagyományos húsállatok tenyésztése. 2021. januárban az EU Élelmiszer-biztonsági Ügynöksége engedélyezte a lisztkukac emberi fogyasztását és árusítását, majd májusban az Európai Bizottság is megszavazta a rovaralapú élelmiszerek forgalmazását.

Nagy István agrárminiszter szerint „a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni”, a csütörtökön közzétett videójában azt mondta, hogy „nem szorulunk rá a kukacevésre!” A Mathias Corvinus Collegium (MCC) azonban nem tudott ellenállni a trendeknek, január végén rovarlisztes palacsintát, tücsök proteinszeletet és különböző fűszerezésű szárított sáskákat kóstoltattak a gyerekekkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.