A MOK rendkívüli közgyűlése azt tárgyalja, hogyan gyakoroljanak nyomást a kormányra az orvosok

Egészségügy
február 04., 09:51
comments 2

Szombaton rendkívüli országos küldöttközgyűlést tart a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mivel január 1-én életbe lépett az a törvény- és rendeletcsomag, amely meglátásuk szerint példátlanul kiszolgáltatottá teszi a magyar orvostársadalmat. A törvénymódosítást a parlament a szakmai javaslatok lesöprésével fogadta el.

A MOK azt közölte, hogy előzetes felmérésük szerint az orvostársadalom részéről jelentős és egységes hajlandóság mutatkozik arra, hogy nyomásgyakorló eszközöket vessenek be. Decemberben 4500 orvos azt mondta, hajlandóak letétbe helyezni a felmondásukat, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka-szerződéseiket mondanák fel.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A kamara már november jelezte, hogy nem támogatják a tervezett törvénymódosítást. Arról, hogy mivel is jár ez az orvosoknak és a betegeknek, Szurovecz Illés írt cikkében. A MOK javaslatokat is megfogalmazott a törvény átírására, ennek ellenére a Belügyminisztérium januárban azt állította, hogy nem vette észre, milyen javaslatok érkeztek az egészségügyi reformhoz a szakmai szervezetektől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.